Criterii de alegere a corpurilor de iluminat pentru exterior

Tipuri de corpuri de iluminat pentru exterior

Amenajarea unei case nu se rezuma doar la piese de mobilier unice si un design wow interior, important este sa continui procesul de amenajare si in exteriorul casei cu produse premium, calitative, rezistente la intemperii. Pe langa scaunele pentru exterior si alte elemente care vor transforma gradina sau terasa ta intr-un spatiu de vis, corpurile de iluminat pentru exterior au un rol foarte important si nu trebuie neglijate. In functie de zona pe care vrei sa o luminezi si de efectul pe care doresti sa-l creezi, sursele si tipurile de corpuri de iluminat difera.

  • Iluminatul exterior de perete

Pentru acest tip de iluminat exterior sunt folosite lampile montate pe peretele casei, care au scopul de a lumina veranda, accentueaza anumite detalii arhitecturale ale locuintei si furnizeaza o buna lumina ambientala.

beyda_aplica pentru exterior

  • Iluminatul exterior decorativ

Corpurile de iluminat au rolul de a infrumuseta spatiul si sunt utilizate pentru a pune in evidenta anumite elemente din exteriorul casei, cum ar fi un arbust, o zona din gradina acolo unde preferi sa te relaxezi. 

  • Iluminatul exterior portabil

Exista si diferite corpuri de iluminat care pot fi mutate dintr-un loc in altul, in functie de nevoile tale. Chiar daca nu sunt solutii permanente, ele isi vor face datoria ori de cate ori va fi cazul. Pe timpul noptii, atunci cand vrei sa-ti petreci timpul in exteriorul locuintei, ia cu tine si o veioza portabila pentru a-ti crea un colt de liniste.

pica_iluminat exterior portabil


Beneficiile folosirii corpurilor de iluminat moderne

Corpurile de iluminat au numeroase beneficii, atat decorative, cat si practice. Daca ai ales sa-ti decorezi gradina sau terasa cu diverse plante, flori, arbusti sau copacei, trebuie sa ai amplasate cateva corpuri de iluminat moderne care le vor pune in valoare. Fii cat mai creativ, joaca-te cu diverse tipuri de astfel de elemente, integreaza piese unice care te vor ajuta sa pui in evidenta toate componentele din acest spatiu. Daca nu esti sigur de propriile alegeri, apeleaza la un specialist care te va ghida si-ti va oferi cele mai bune sfaturi pentru a avea o teresa superba.

Un alt beneficiu al folosirii corpurilor de iluminat moderne este calitatea acestora. Poate cel mai important criteriu de care ar trebui sa tii cont atunci cand vine vorba de alegerea corpurilor de iluminat este materialul din care sunt confectionate. Fiind o investitie, trebuie sa fie piese trainice, rezistente. Cele mai calitative materiale sunt aluminiul, plasticul, metalul sau sticla, acestea vor asigura durabilitatea.

Efectul pe care corpurile de iluminat moderne il aduc in exteriorul casei tale este wow. In colectia The Home vei gasi numeroase astfel de produse cu adevarat iesite din comun care te vor face sa adori fiecare clipa petrecuta in aer liber. In aceasta categorie se integreaza stalpii de iluminat, cum ar fi Fleur creat de Maytoni sau Street semnat Seletti, cu un design iesit din comun. Nu uita, nu exista limite cand vine vorba de iluminatul exterior, alege piese care te reprezinta si care te ajuta sa-ti creezi un spatiu linistit, dar cu personalitate.

 fleur_iluminat exterior

Cum alegi corpurile de iluminat potrivite?

Daca te intrebi cum reusesti sa alegi corpurile de iluminat potrivite, in prima faza va trebui sa iei in calcul locul in care acestea vor fi pozitionate. Spre exemplu, corpurile de iluminat pentru terasa au scopul de a pune in evidenta elementele decorative amplasate in aceasta zona. Cele mai potrivite tipuri de corpuri de iluminat pentru terasa sunt aplicele, felinarele, instalatiile de lumina sau spoturile LED. Aceasta zona va fi vedeta casei, mai ales pe timp de vara cand vei dori sa-ti petreci noptile calduroase in curte, bucurandu-te de un pahar de vin alaturi de cei dragi. Pentru a crea o atmosfera cat mai cozy iti recomandam sa apelezi la becuri cu lumina calda, cea galbena.

Un alt criteriu pe care va trebui sa-l iei in calcul este zona geografica in care se afla terasa sau curtea pe care urmeaza sa o luminezi. Intr-o zona umeda, unde precipitatiile sunt dese si abundente, ai nevoie de instalatii rezistente la intemperii, precum ploaie, ninsoare, vant puternic. Daca te afli la cealalta extrema, iar locuinta ta este pozitionata intr-o zona cu temperaturii foarte ridicate, corpurile de iluminat potrivite sunt cele rezistente caldura extrema.

Si stilul imobilului este un element important atunci cand vine vorba de iluminatul exterior. Ideal este sa creezi un match intre designul casei si corpurile pozitionate in exteriorul acesteia. Ai optat pentru un design rustic, modern, clasic sau traditional? Alege-ti din colectia The Home corpurile de iluminat preferate care sa completeze tot acest decor pentru a crea echilibru.

bianca_ghirlanda luminoasa 


De asemenea, culorile corpurilor de iluminat exterior variaza, cele mai comune fiind auriul si cuprul. Acestea sunt in topul alegerilor designerilor, fiind piese simple ce pot fi integrate cu usurinta in decorul exterior. Pentru o nota de rafinament, un aspect sobru si o nota de eleganta, ai disponibile numeroase corpuri de iluminat negre sau din sticla mata ori transparenta.

Un ultim criteriu pe care ar trebui sa-l iei in calcul sunt becurile corpurilor de iluminat, pentru a da viata curtii tale asa cum trebuie. Ai la dispozitie tehnologiile LED, incandescent sau halogen. Cele mai recomandate sunt variantele de iluminat cu LED, deoarece asigura cea mai mare eficienta energetica, iar durata de viata masoara in jur de 50.000 de ore, indiferent de numarul de aprinderi. Becurile incandescente, desi produc o lumină placuta si au avantaje precum aprinderea rapida si pretul mic de achizitie, totusi dezavantajele sunt mai numeroase si greu de ignorat, cum ar fi trai de viata limitat si faptul ca filamentul acestor tipuri de becuri produce radiatii infrarosii si ultraviolete care, in timp, pot deteriora tesaturile fine. Daca doresti sa obtii un decor exterior spectaculos si vrei sa evidentiezi anumite zone o poti face cu ajutorul luminii colorate, cum ar fi cea rosie, verde, galbena sau albastra.

Asadar, cand discutam despre iluminatul pentru terasa va fi necesar sa iei in calcul atat designul corpurilor de exterior, pentru a se incadra perfect in restul decorului, cat si funcionalitatea acestora. Asigura-te ca lumina este suficienta, placuta, nu agresiva si obositoare.