Tips & tricks cum alegi corpurile de iluminat pentru o locuinta de mici dimensiuni

Cum faci o incapere sa para mai spatioasa printr-un iluminat corect

Procesul de amenajare poate fi destul de complicat si solicitant, mai ales daca nu apelezi la un specialist care sa te ghideze si sa te ajute cu cele mai bune sfaturi. Iar cand te confrunti cu amenajarea unei locuinte de mici dimensiuni, misiunea ta se poate ingreuna si mai tare, pentru ca fiecare element trebuie ales cu mare grija si integrat fara sa incarce prea mult spatiul redus. Asa ca, dupa ce ai pus la punct toate piesele de mobilier pentru fiecare incapere, mai ai de ales corpurile de iluminat si cateva decoratiuni si esti pe punctul de a incheia tot acest proces.

Sursele de lumina sunt un element important intr-o incapere, asigurand vizibilitatea si completand designul interior. Trebuie sa stii ca daca optezi pentru corpurile de iluminat potrivite si le asezi strategic poti crea senzatia ca o incapere este mai spatioasa, prin intermediul luminii pe care o genereaza. Iata cum alegi corpurile de iluminat pentru a mari vizual spatiul dintr-o incapere.

Primul criteriu pe care trebuie sa-l ai in vedere este culoarea pieselor de iluminat, opteaza pentru nuante asemanatoare cu peretii pentru a se integra cat mai usor din punct de vedere vizual. Culorile puternice atrag atentia si dau impresia unui spatiu incarcat. Astfel, este recomandat sa alegi nuante cat mai deschise si luminoase, cum ar fi roz, crem, gri, bej sau alb. Alege lustra Olesia semnata HK Living si bucura-te de un design cu aspect primitor.  Iar daca vrei sa obtii un impact vizual mai puternic si decorul tau sa aiba personalitate, poti adauga o lustra sau un lampadar cu accente aurii.

Olesia - lustra

Dupa care va trebui sa alegi modelul potrivit care sa vina in ajutorul incaperii tale de mici dimensiuni. Un truc de care ar fi bine sa tii cont este sa optezi pentru elemente cu dungi verticale pentru ca acestea creeaza  impresia de spatiu mai inalt, larg si continuu. In plus, pentru un efect de marire vizuala ai la indemana corpuri de iluminat cu abajurul din oglinda care amplifica lumina si dau impresia de profunzime. Asadar, poti apela la oglinzi si pentru decorarea peretilor si te vei bucura de un spatiu mult mai mare si aerisit.

Ultimul pas este sa te decizi asupra stilului corpurilor de iluminat, iar noi iti recomandam sa optezi pentru piese cu design minimalist, precum aplice si spoturi, deoarece nu incarca designul interior si nu aglomereaza vizual. De evitat sunt corpurile de iluminat voluminoase, precum candelabrele si elementele complexe, ample  pentru ca micsoreaza camera si ocupa mult spatiu. Poti opta pentru acestea doar daca iti doresti sa creezi o zona de interes, intr-un living cu un design extrem de simplu si minimalist, altfel vei avea un interior cu design haotic si dezorganizat.

Ce corpuri nu trebuie sa-ti lipseasca pentru un iluminat complet

Chiar daca un spatiu de mici dimensiuni poate fi mai greu de iluminat, asta nu inseamna ca trebuie sa omiti cele mai importante corpuri care te vor ajuta sa obtii un decor cat mai placut, in care iti poti desfasura activitatile cu usurinta. Iluminatul intr-o incapere trebuie sa cuprinda atat o sursa de lumina principala, cat si surse de lumina secundare sau ambientale. Asigura-te ca integrezi suficiente corpuri de iluminat in fiecare incapere pentru a obtine un iluminat complet. Iata care sunt corpurile de iluminat care nu trebuie sa lipseasca dintr-o incapere de mici dimensiuni:

  • Lustra

Lustrele sunt vedetele unei incaperi, fiind piesa centrala din schema de iluminat si cea mai impunatoare si voluminoasa. Aceasta joaca un rol important deoarece ofera cea mai mare cantitate de lumina intr-o incapere, fiind ajutata de elementele auxiliare. Asa cum am mentionat anterior, alege o piesa minimalista, fara prea multe detalii sau elemente, intr-o culoare deschisa. Incearca sa integrezi cat mai bine aceasta piesa in restul decorului, apeland la un material si un design cat mai potrivit cu celelalte elemente. De exemplu, decorul scandinav este caracterizat prin spatii cat mai luminoase, asa ca daca vrei sa te bucuri de un decor cat mai cald si placut ai nevoie de lustre din materiale naturale, cum ar fi piesa Seven Seas din lemn si sfoara.

Seven Seas - lustra

  • Plafoniera

Pentru a salva cat mai mult spatiu dintr-o incapere de mici dimensiuni poti apela la o plafoniera in dormitor sau bucatarie. Aceasta poate fi instalata pe tavan si nu va iesi in evidenta. Pe langa aceasta mai ai nevoie si de cateva spoturi care vor distribui lumina uniform in toate colturile. Spoturile ofera mai putina lumina deoarece au becuri mici, insa au avantajul ca distribuie lumina uniform.

  • Aplice

Aplicele fac si ele parte din categoria corpurilor de iluminat indispensabile dintr-o incapere de mici dimensiuni. Acestea pot fi instalate pe pereti, atunci cand optezi pentru cele de perete in schimpul celor de tavan. Creeaza aranjamente si set up-uri personalizate folosindu-te de aceste corpuri, spre exemplu, poti opta pentru un aranjament simetric, asezand cate doua aplice pe peretii paraleli ai incaperii.

  • Lampadare

Lampadarul este un corp de iluminat inalt, conceput sa stea pe podea si sa pozitioneze lumina mai sus intr-o incapere. Aceasta piesa include urmatoarele caracteristici de design: o baza care se asaza pe podea si ofera stabilitate, un picior inalt, astfel incat lumina sa poate fi plasata mai sus, unul sau mai multe socluri sau LED-uri pentru a furniza lumina, de obicei montate aproape de partea de sus a piciorului si abajurul pentru a proteja ochii de stralucire si pentru a lumina intr-o anumita directie. Lampadarul se potriveste perfect in colturile intunecate ale camerei, unde lumina principala ajunge cu dificultate. Te vor ajuta sa-ti desfasori activitatile preferate, cum ar fi cititul pentru ca genereaza lumina ambientala placuta in momentele in care nu ai nevoie de toata cantitatea de lumina generata de toate corpurile de iluminat princinpal.  

Tripod - lampadar

  • Veioze

Veioza este un produs extrem de practic, care poate fi folosit de toata familia, chiar si de cei mici atunci cand isi fac temele. Este utila pentru ca iti ofera lumina directionata asupra unui anumit spatiu in care ai nevoie de vizibilitate crescuta, precum biroul sau noptiera. Veioza moderna ideala nu numai ca va oferi o stralucire linistitoare si placuta, dar poate imbunatati si designul interior al unei camere.

Corpuri de iluminat pentru camerele de mici dimensiuni

Stim ca poate fi dificil sa alegi cele mai bune corpuri de iluminat pentru locuinta ta, mai ales ca pentru fiecare incapere va trebui sa tii cont de diferite reguli pentru a face cea mai buna alegere. De aceea iti vom prezenta care sunt sursele de iluminat pentru care ar trebui sa optezi in camerele de mici dimensiuni!

In bucatarie ai nevoie de cat mai multa lumina pentru a-ti desfasura activitatile in siguranta. Poti atasa banda LED de-a lungul blatului si al dulapurilor suspendate pentru a crea adancime. Pentru a avea lumina principala ai nevoie de o plafoniera pe tavan, in culori si forme cat mai simple.

In living ai nevoie de cat mai multa lumina, iar in acest spatiu ai libertatea de a te juca cu diverse corpuri de iluminat. Evita candelabrul pentru ca acesta iti va taia din inaltimea incaperii si va aglomera vizual spatiul. Poti apela la o lustra minimalista, in culori simple, cum este piesa Tania, iar pentru a crea un ambient placut si cat mai util adauga un lampadar de la The Home pe care sa-l folosesti atunci cand nu ai nevoie de prea multa lumina.

Tania - lustra

Holul este o incapere careia nu ii acordam o importanta prea mare, insa si aici trebuie sa adaugi corpurile de iluminat potrivite pentru a da senzatia unei case cat mai primitoare, aceasta fiind incaperea care intampina toti musafirii. Ideal ar fi sa asezi aplice pe perete prinse in linie dreapta pe unul dintre pereti pentru a crea continuitate.

Nu uita de baie, in aceasta incapere este perfecta lumina din mai multe unghiuri, chiar daca aceasta este de mici dimensiuni. Astfel, opteaza pentru o plafoniera ca lumina principala si ataseaza banda LED pe marginile din spatele oglinzii pentru a te bucura de vizibilitate atunci cand esti in fata ei.