Design pentru bunastare

Legatura dintre decor si bunastarea mentala

Subtilitatile designului interior pot avea un impact urias asupra sanatatii noastre, in moduri pe care adesea nu le intelegem pe deplin. Discutam despre elementele de design, de la culoare la prezenta naturii, care ne fac sa ne simtim ca acasa.

Ce presupune un spatiu care ne face sa ne simtim ca acasa?

La cel mai fundamental nivel, fiintele umane au nevoie de adapost, dar dincolo de asta ne dorim si confort, frumusete si conexiune cu cei din jurul nostru si cu lumea exterioara.

Raspunsurile noastre la proiectarea caselor si a altor spatii sunt uneori constiente, alteori inconstiente; cei mai multi dintre noi avem pareri clare despre gusturile noastre pe care le putem defini, dar multe dintre reactiile noastre sunt conectate si legate de instinctele noastre de siguranta si stimulare. Niciodata acest lucru nu a fost mai important decat in ​​timpul pandemiei, cand toata lumea pare doborata de anxietate si locuintele noastre sunt tot ce avem pentru a ne tine in siguranta.

Casa fiecaruia dintre noi trebuie sa se simta ca un refugiu fata de restul lumii. Aceasta psihologie ar trebui intotdeaua sa descrie un design bun. Nu este suficient ca scaunele noastre sa fie confortabile, trebuie sa ne ofere si senzatia de siguranta, de acasa. Cand ne apropiem de usile de la intrarea in casa, le apreciem pe acelea care au in fata un mic prag, o bucata de balustrada, un baldachin sau o simpla linie de flori sau pietre – caracteristici care ne ajuta sa marcam trecerea dintre spatiul public si cel privat si sa linistim anxietatea de a intra sau de a iesi din casa.

Sentimentul de control asupra mediului si capacitatea de a avea un impact asupra acestuia este cu siguranta unul dintre cele mai importante lucruri in a dicta modul in care ne simtim, in special in casele noastre. 

Avem nevoie de o combinatie de spatii intime, mici si spatii larg deschise

Camerele mici pot fi reconfortante si ofera sentimentul de adapost si intimitate, iar spatiile larg deschise ne conecteaza inapoi cu restul lumii.

Este important ca spatiul sa fie decorat in favoarea starii tale de spirit si in functie de personalitatea ta: piesele de mobilier care iti creeaza o stare de bine, obiecte decorative care, de asemenea, te fac sa zambesti. Apeleaza la designul biofilic, la plante si materiale naturale; spre exemplu, o masa de dining cu blatul din lemn natural netratat si niste scaune din ratan care pot aduce natura in casa ta - fiindca nu doar conexiunea cu noi insine si cu ceilalti oameni creeaza un spatiu fericit.

Modurile in care avem nevoie si cautam conexiuni cu natura au fost studiate de specialisti si s-a descoperit faptul ca elementele din natura au un efect pozitiv asupra sanatatii noastre mentale si fizice. Conceptul a castigat teren in randul arhitectilor si designerilor de interior, iar principiile designului biofilic se concentreaza pe atentia catre lumina naturala, a aerului curat, a materialelor organice, a plantelor si chiar si a vietii salbatice – in case si in spatii de lucru.

Cum sa decorezi pentru fericire si bunastare mentala

Majoritatea dintre noi suntem constienti de beneficiile plantelor de apartament si ale luminii naturale, dar exista aspecte mai putin evidente ale biofiliei care ne pot ajuta sa ne simtim mai conectati cu natura. Folosirea materialelor naturale, cum ar fi podelele si mobilierul din lemn, mai degraba decat plasticul sau parchetul laminat, ajuta la crearea senzatiei de natura in casa ta. Ideea ca natura se schimba si se schimba in mod constant este, de asemenea, ceva ce poate fi recreat intr-o casa. Daca scopul este de a permite corpului nostru sa se armonizeze cu mediul, atunci iluminarea interioara ar trebui sa imite tiparele luminii zilei, care se schimba pe masura ce soarele se misca pe parcursul zilei si are un impact fenomenal asupra ritmurilor noastre circadiene si asupra felului in care ne simtim. 

Foloseste-te de combinatii inteligente de iluminat care includ plafoniere, lustre, veioze si lampi de birou; iar cu lumanarile si aplicele decorative poti schimba iluminarea pentru orice stare de spirit si moment al zilei. Intrerupatoarele si luminile reglabile in diferite parti ale camerei ofera optiuni pentru schimbare si personalizare. De asemenea, ai nevoie de intuneric si confort, precum si de lumina puternica, asa ca ar trebui sa existe zone din casa ta care sunt mai confortabile si slab iluminate.

De asemenea, lumina interactioneaza puternic cu culorile dintr-un interior care au un efect comparabil asupra modului in care raspundem la aceasta. In timp ce fiecare are propriile preferinte cand vine vorba de culoare, iar modul in care oamenii reactioneaza la diferite culori se lupta cu problema subiectivitatii, se pare ca avem nevoie sa conectam anumite culori cu anumite idei. Culorile cum ar fi rosul, portocaliul si galbenul sunt stimulatoare, iar verdele, albastrul si violetul sunt linistitoare. Culoarea rosie tinde sa creasca agresivitatea si sa ajute performanta in situatii fizice. Culoarea albastra, pe de alta parte, ajuta la performanta sarcinilor cognitive. 

In timp ce decorul casei iti impacteaza bunastarea poate fi in cele din urma un lucru profund personal, fara raspunsuri definitive, merita cu siguranta sa iei in considerare modul in care aceste principii fundamentale ale designului interior au capacitatea de a afecta modul in care te simti. De la echilibrul si proportia unei camere – un dormitor cu tavanul inalt poate fi ideal pentru o persoana, dar coplesitor pentru alta – pana la textura tesaturilor, forma canapelei din living si obiectele decorative de pe o etajera, fiecare aspect al unei incaperi este capabil sa produca diferite reactii fiecaruia dintre noi. Poate ca trebuie sa acordam mai multa atentie lucrurilor care ne fac sa ne simtim cu adevarat bine si sa le integram in locuinta!