Cum sa aplici stilul hygge in casa ta

Hygge: secretul cultural al fericirii danezilor

Decorul Hygge este un stil de design interior minimalist, intruchipand conceptul danez de hygge: sentimentul de a fi multumit in timp ce te bucuri de placerile simple ale vietii.

Hygge este un concept derivat dintr-un vechi cuvant norvegian care inseamna „bunastare” si a devenit o parte importanta a culturii daneze. Danezii au inceput sa incorporeze hygge in stilul lor de viata dupa ce cuvantul a aparut in textele daneze in secolul al XVIII-lea.

Ai experimentat hygge-ul daca te-ai bucurat de confortul de a te ghemui in pantaloni de trening si de a bea o ceasca de ceai sau ciocolata calda, ai stat la masa ore in sir cu cei dragi depanand amintiri in lunile reci de iarna sau te-ai bucurat de un picnic in parc intr-o seara calda de vara inconjurat de prieteni.

Decorul Hygge este primitor si confortabil, se invarte in jurul crearii unei atmosfere in propria casa, incurajeaza unirea si aprecierea lucrurilor bune din viata. Tendintele de design Hygge, marcate de culori neutre reconfortante si materiale naturale, sunt o semnatura a stilului de viata danez.

Cresterea popularitatii decorului Hygge

Lansarea cartii The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living de Meik Wiking in 2017, fondatorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, a introdus restul lumii in secretul Danemarcei. Cartea a devenit un bestseller al New York Times, iar oamenii de pe tot globul au incercat de atunci sa-i imite pe danezi, adaugand mai mult confort vietii, caselor si rutinelor lor de sanatate.

Experiența hygge de pe tot globul a evoluat prin aceste idei de decor nordic. Ideile simple de decorare sunt deschise interpretarii, deoarece sunt menite sa aduca un sentiment de multumire in casa care va varia in functie de culturi si personalitati diferite.

5 moduri prin care poti introduce stilul Hygge in casa ta

Una dintre cele mai bune modalitati de a incorpora hygge in stilul tau de viata pe tot parcursul anului este decorul minimalist. Iata cateva sfaturi pentru amenajarea casei pentru a te ajuta sa adopti hygge in spatiul tau!

Textile moi. Decoreaza cu accesorii precum paturi, perne, covoare cu aspect de blana sau paturi captusite cu piele de oaie pentru a crea un cocon cald intr-o noapte rece.

Scheme de culori neutre. Peretii albi si culorile calde creeaza o atmosfera linistitoare. Decorul Hygge este marcat de elemente naturale precum lemnul, bambusul si plantele.

Iluminare ambientala. Foloseste corpuri de iluminat care creeaza o lumina difuza atat in living, dining cat si in dormitor. Foloseste corpuri pentru a ilumina mantaua unui semineu, pentru a impodobi ferestrele sau pentru a adauga o stralucire in interiorul semineului in locul unui foc.

Mirosuri reconfortante. Exista un motiv pentru care ne place sa se imprastie mirosul in toata casa atunci cand coacem prajituri, sa simtim parfumul familiar al casei in care am copilarit, care creeaza un mediu confortabil si primitor. Pentru o alternativa, incearca lumanari parfumate. Aromele calde precum ghimbir, vanilie, scortisoara sau portocala contribuie la crearea unei atmosfere relaxante.

Colt de lectura. Adapteaza stilul hygge la dragostea ta pentru literatura. Gandeste-te la un fotoliu pe care ai pus ochii fiindca este momentul perfect sa fie al tau si amenajeaza un spatiu confortabil in care sa te poti bucura de o carte buna si o ceasca de cafea. Si, bineinteles, nu uita de un lampadar deosebit care iti va completa coltul de lectura!

Esti gata sa oferi spatiului tau o actualizare chic?

Invata cum sa stapanesti totul, de la teoria culorilor pana la combinarea pieselor de mobilier! De la alegerea mobilierului de exceptie pana la proiectarea unei scheme de iluminare si alegerea celui mai nou membru al familiei tale de plante, abilitatile pe care le vei dobandi iti va face cu siguranta casa sa se simta si mai mult ca acasa. Suntem aici ca sa te inspiram!

Daca esti entuziasmat cand zilele umede ale verii se diminueaza si soseste vremea de toamna, probabil ca esti o persoana care imbratiseaza hygge-ul fara sa-si dea seama. Aceasta, pana la urma, este cea mai hygge perioada a anului, potrivit creatorilor sai culturali, danezii.

Modul de viata danez este centrat in jurul placerii, dar nu intr-un mod hedonist. Este vorba de a obtine multumire din lucrurile marunte. Poate esti pe canapea cu o patura si o ceasca de ceai. E lumina slaba si doar vorbesti cu un prieten. Este vorba despre crearea acelui sentiment relaxat si confortabil. Cu alte cuvinte, simplitatea si sanatatea sunt ambele caracteristici cruciale ale hygge-ului. Focuri trosnitoare, sosete de casmir, un covor pufos, o supa fierbinte - aceste lucruri sunt hygge.

Socializarea - bucuria de a face lucruri intr-o companie buna este esentiala. Poate de aceea, in societatea noastra din ce in ce mai deconectata, hygge-ul este in tendinte.

Pentru ceii care doresc sa introduca mai mult hygge in viata lor, cel mai bun loc de a incepe este casa.

Treci de la luminile puternice de deasupra capului la lumina mai blanda a lumanarilor si, pe masura ce se apropie iarna, gandeste-te sa creezi un colt cu paturi, cuverturi si perne pentru confortul suprem. De exemplu, daca vrei sa iesi in natura, mergi la cules de mure ca sa-ti faci singur dulceata. Puncte hygge majore!

Este vorba despre timp liber si placere distilate in formele lor cele mai pure. Este vorba despre a scapa de distragerile superficiale precum retelele de socializare, pentru a fi prezenti in acest moment. Ne aminteste de dorinta fundamentala a omului de a se bucura de o masa buna intr-un cadru confortabil alaturi de oameni pe care ii iubim. Hygge este gura de aer proaspat uriasa de care nu stiam ca avem nevoie pana acum.