Designul biofilic: ce este si cum il integrezi in casa ta

De ce este designul biofilic un trend important?

Biofilia este dragostea pentru natura, iar designul interior biofilic descrie perfect oamenii innebuniti dupa plante. Dar aceasta tendinta de design interior este mult mai mult decat incarcarea spatiului cu plante in ghivece.

Designul biofilic duce imbinarea dintre interior si exterior la un nivel cu totul nou, iar rezultatele sunt uluitoare. Casele decorate folosind principii biofile de design interior sunt evadari calmante, restauratoare din viata urbana, folosind natura ca muza pentru a crea ceva care estompeaza linia dintre exterior si interior. Se bazeaza pe ideea ca avem o conexiune genetica cu natura si respectul nostru fata de ea – conform principiilor designului biofilic – sunt profund inradacinate in genele noastre si, prin urmare, chiar si acum, suntem mai sanatosi si mai fericiti cand avem contact cu lumea naturala.

Cercetarile au aratat in repetate randuri ca verdele sporeste fericirea, creativitatea, productivitatea, bunastarea si umila planta de ghiveci poate face spatiile de birou de acasa mai productive, asa ca si restul incaperilor noastre pot deveni medii mai naturale.

Designul biofilic ia indicii din natura si atunci cand vine vorba de culoare, textura si forma, iar rezultatele sunt spatii care se simt atat relaxante, cat si energizante in acelasi timp.

Daca vrei sa stii care este cel mai bun mod de a aduce natura in casa, birou sau sala de sport si de a face ca interiorul tau sa arate si sa se simta cel mai bine, incorporarea elementelor de design biofilic este o metoda incercata si adevarata de a adauga nu doar suflet, dar si beneficii uimitoare pentru atmosfera spatiului si starea ta de spirit.

Alege cu grija texturi inspirate din natura

Alege mobilier si accesorii cu texturi care le imita pe cele gasite in natura. Cel mai simplu mod de a face acest lucru, desigur, este sa alegi piese din materiale naturale care au fost lasate cat mai aproape de starea lor initiala.

Piesele din lemn care pastreaza o parte din textura copacului care a fost candva, masute din piatra sau mese de cafea din lemn natural si un covor care sa imite textura ierbii de sub picioare sunt toate optiuni bune.

Un pled cu aspect de blana pentru canapea, pernele decorative din in si nuantele deschise de rachita adauga, de asemenea, o textura naturala casei tale.

Alege culori din natura

Culoarea este o modalitate usoara de a incorpora principiile designului biofilic in casa ta, iar natura ne ofera o paleta vasta de culori din care sa alegem. Inspira-te din mediile care iti plac cel mai mult.
Poate pentru tine sunt plaja si marea si vei alege nuante de albastru, bej si pasteluri.
Sau poate esti cel mai fericit in spatiile cu frunze si vei alege o paleta de verdeata pentru a aduce natura in casa ta. Poate ca cerul este inspiratia ta si vei selecta o paleta de culori care reflecta starea sa de spirit in continua schimbare – albastru, gri, roz si indigo.
Sau poate iti plac nuantele pamantii, iar o paleta de maro, bej, gri, rosu si ocru iti va oferi starea de spirit de care ai nevoie. Foloseste paleta de culori preferata pentru pereti, canapeaua din living, scaunele din dining si restul pieselor de mobilier si pentru obiectele decorative.

Foloseste forme organice pentru a imita natura

Alegerea mobilierului si a accesoriilor cu forme care amintesc de cele din natura sunt parte integranta a designului interior biofilic. Gandeste-te la curbele blande ale unei pietre uzate de rau, la calea serpuitoare a unui rau sau la urcusurile si coborasurile ondulate ale dunelor de nisip.
In designul interior biofilic, formele naturale pot fi incorporate prin cautarea de mobilier si accesorii care sa evite liniile drepte si colturile ascutite. In schimb, cauta piese cu linii curbate si forme organice sau neregulate.
Articolele realizate manual din materiale naturale (si minim modificate) sunt perfecte pentru aceasta tendinta de design.

Foloseste plante de interior pentru a te conecta cu natura
De la plante in ghiveci la pereti vii, plantele pot fi folosite in interiorul casei pentru a crea textura, a injecta culoare si a crea o conexiune puternica cu natura.
Agata-le de tavan, foloseste-le ca piese centrale pe masa, cultiveaza ierburi in ghivece in bucatarie si foloseste plante mai mari in ghivece ca separatoare de camera sau pentru a umple spatiile moarte.
S-a dovedit ca ne ajuta sa ne relaxam, purifica aerul si ne ofera o mai mare claritate mentala si tot ce trebuie sa facem in schimb este sa ne amintim sa le udam din cand in cand – nu este un schimb rau!

Alege pardoseli si covoare naturale

Talpile tale au o mare bucurie de a fi in natura. Mersul descult pe plaja sau pe iarba moale evoca un sentiment innascut de conexiune si evadare, iar podeaua casei tale iti poate oferi aceeasi experienta.
Din fericire, nu trebuie sa rupi covorul si sa il înlocuiesti cu pamant si seminte de gazon sau sa aduci un camion plin cu nisip pana la usa.
Daca incepi de la zero, ia in considerare podelele din piatra, finisajele din beton lustruit incrustate cu pietricele sau placile de podea din lemn care celebreaza culoarea si textura naturala a lemnului.
Alternativ, iarba de mare, covoarele din iuta sau covoarele moi sunt modalitati eficiente din punct de vedere al costurilor prin care poti introduce biofilie pe podele.

Foloseste lumina naturala si artificiala

Profita la maximum de lumina naturala pastrand ferestrele cat mai deschise posibil. Lumina si umbra sunt elemente integrante ale oricarui mediu natural, asa ca atunci cand se termina ziua si nu mai ai acces la lumina naturala, asigura-te ca ai o gama de optiuni de iluminat, astfel incat sa poti ajusta lumina dupa cum ai nevoie.
Spre exemplu, aplicele, veiozele si lampadarele te ajuta sa creezi un efect mai natural.

In plus, nu uita sa aerisesti in permanenta pentru a te bucura de aerul proaspat de afara. Deschide ferestrele si lasa aerul curat sa se plimbe prin casa!