Camera unui copil, băiat sau fată, este un univers propriu în care se simte liber și în siguranță. Pentru a obține cea mai bună atmosferă pentru copilul tău, descoperă câteva idei și sfaturi esențiale de care să ții cont atunci când începi procesul de amenajare.
- Amenajarea camerei copilului în funcție de vârstă
- Amenajarea camerei copilului în funcție de dimensiunea camerei
- Amenajarea camerei copilului în funcție de stil
- Amenajare camera copilului: băiat sau fată
- Amenajare cameră 2 copii
Amenajarea camerei copilului în funcție de vârstă
Vârsta copilului este unul dintre principalele criterii pe care să le iei în considerare înainte de a începe procesul de amenajare. Iată câteva idei și sfaturi care să te ajute.
Amenajare cameră bebe
Camera bebelușului trebuie amenajată astfel încât să creeze o atmosferă liniștită și relaxantă care să-l ajute pe cel mic să doarmă cât mai bine. Așadar, evită să folosești culori puternice, deoarece nu vor face altceva decât să îi deranjeze privirea și să facă spațiul să pară unul obositor. Folosește, în schimb, culori calde și neutre, precum bej, maro și crem sau culori pastelate, precum roz, albastru sau portocaliu.
În ceea ce privește mobilierul, este recomandat să îl alegi în funcție de zonele camerei. Acestea sunt: zona de dormit, zona de alăptat, de schimbat scutece, de depozitare și de joacă.
În zona de dormit, este necesar pătuțul care trebuie să fie ergonomic și confortabil pentru copil, iar în ceea ce privește zona de alăptat, este suficient să amplasezi un fotoliu sau un balansoar pe care să te așezi atunci când îți alăptezi copilul. Acestea trebuie să fie cât mai confortabile deoarece, cel puțin în primele luni de viață ale copilului, te vei trezi destul de des pentru această activitate.
Zona de schimbat scutece și de îngrijire a copilului și zona de depozitare pot să fie una și aceeași deoarece, de cele mai multe ori, masa de înfășat vine și cu sertare pentru depozitarea celor necesare. Astfel, pe lângă aceasta, poți să mai amplasezi în zonă un dulap cu polițe și sertare în care să depozitezi hainele bebelușului.
În ceea ce privește zona pentru joacă, aceasta este opțională deoarece, având nevoie de supraveghere permanentă, bebelușul se joacă în camera de zi sau în orice încăpere în care se află mama pe parcursul zilei. Totuși, ai putea să amplasezi și în camera sa o saltea interactivă sau un covor pentru joacă unde să petreceți timp împreună.
Amenajare cameră preșcolari
Amenajarea camerei unui copil preșcolar poate să fie distractivă dacă te axezi pe cele mai importante 3 zone: cea de dormit, cea de joacă și zona pentru depozitare. Spre deosebire de camera bebelușului unde este recomandat să folosești culori calde sau pastelate, aici poți să îndrăznești puțin mai mult și să completezi designul cu pete vii de culoare care să susțină creativitatea copilului. Astfel, chiar dacă alegi o culoare de bază neutră, poți să desenezi pe pereți câteva figurine din desene animate sau chiar scenarii din natură.
În ceea ce privește mobilierul, alegerea este destul de simplă: ai nevoie de un pat spațios și confortabil, o masă pentru colorat și un dulap pentru depozitarea hainelor. Pentru a vă bucura de o cameră organizată, pentru depozitarea jucăriilor poți să alegi o bibliotecă multicoloră cu rafturi deschise.
Amenajare cameră școlari
Dacă amenajarea camerei unui preșcolar se concentrează mai mult asupra creării unui spațiu potrivit pentru joacă, atunci când amenajezi camera pentru un școlar trebuie să ai în vedere și crearea unui spațiu necesar desfășurării activităților necesare pentru școală.
Deoarece în această perioadă copiii își descoperă noi pasiuni și talente, în alegerea paletei de culori și a modului de amenajare al camerei, poți să ții cont de ceea ce îi place mai mult copilului să facă în timpul liber. Poți să pornești chiar de la materiile preferate pe care le are, eroii preferați sau diferite domenii care îl pasionează, precum astrologia, sportul sau dansul.
De această dată, în alegerea mobilierului, măsuța pentru desen trebuie înlocuită cu un birou și un scaun confortabil care să-l ajute pe copil să își facă temele într-un mediu propice. Patul trebuie să fie ales astfel încât să fie suficient de mare, iar mobila pentru depozitare este recomandat să fie cât mai încăpătoare.
👉Un spațiu de lucru plăcut și funcțional poate motiva copilul la teme. Descoperă birourile The Home și oferă-i copilului tău tot ceea ce are nevoie pentru a fi productiv!
Amenajare cameră adolescenți
Atunci când ajung în perioada adolescenței, copiii deja au anumite hobby-uri stabilite și activități la care au rezultate bune, dar și o personalitate într-o mare măsură formată. De aceea, este recomandat ca amenajarea camerei unei adolescent să se bazeze pe aceste lucruri, astfel încât să creeze o atmosferă și un spațiu în care copilul să se simtă în largul lui și în care să poată fi el însuși.
Pe lângă, birou, pat și mobilă pentru depozitare, ai putea să incluzi o bibliotecă pentru a expune la vedere toate cărțile pe care adolescentul tău le citește. Știm cu toții cât de important este să promovăm cititul în rândul copiilor.
👉 Odihna este un element cheie al dezvoltării și cum o putem obține fără un pat de calitate și o saltea confortabilă? Descoperă selecția de paturi si accesorii de la The Home și alege modelele favorite pentru copilul tău!
De asemenea, picturile de pe pereți pot fi înlocuite cu tablouri și etajere pe care să amplasezi diverse obiecte decorative, dar și plante.
Amenajarea camerei copilului în funcție de dimensiunea camerei
Nici mărimea camerei nu trebuie neglijată atunci când alegi modul de amenajare pentru spațiul dedicat copilului. Descoperă câteva idei de amenajare cameră mică și mare.
Amenajare cameră mică
Amenajarea unei camere mici pentru copil poate să fie o provocare, însă, dacă ții cont de câteva trucuri în acest proces, cu siguranță vei obține un rezultat de excepție. Înainte de toate, o încăpere mică trebuie să fie foarte bine luminată deoarece acest lucru oferă impresia unui spațiu mai mare. De aceea, pentru amenajare este bine să folosești nuanțe deschise la culoare, precum alb sau crem.
Mobilierul, totodată, trebuie să ofere libertate de mișcare, așa că poți opta pentru un mobilier modular pe care să îl poziționezi în funcție de spațiul disponibil. Nu uita nici de etajere – amenajarea pe verticală îți oferă ocazia de a folosi mai mult spațiu pentru depozitare, în timp ce te bucuri și de mai mult spațiu liber la sol. Există chiar posibilitatea de a opta pentru un pat supraetajat, la baza căruia să amplasezi un birou și un scaun confortabil. În acest mod vei ocupa puțin spațiu în încăpere, acoperind în același timp 2 zone: cea de dormit și cea de studiu.
👉 Descoperă scaunele de birou de la The Home, care se pot integra cu ușurință în orice design!
Amenajare cameră mare
Dimensiunile mari ale unei camere îți oferă posibilitatea de a fi creativ în procesul de amenajare. Atunci când ai mai mult spațiu la dispoziție, poți profita de acest lucru pentru a crea un univers propriu pentru copilul tău.
De exemplu, pentru copiii mici poți să te folosești de un pat supraetajat cu tobogan, să creezi o zonă pentru joacă în care să incluzi o casă pentru păpuși, un cort pentru citit și o masă pentru desen.
Dacă vorbim despre școlari și adolescenți, având o cameră mare, le poți crea un mediu propice pentru studiu, dar și pentru hobby-uri. Dacă pentru zona de studiu ai nevoie de un birou, un scaun și o bibliotecă, în zona dedicată activităților recreative poți să folosești diverse obiecte decorative, în funcție de preferințele copilului. De exemplu, poți amplasa un coș de baschet, un spalier pentru cățărare sau un joc de darts.
👉 Descoperă bibliotecile din portofoliul The Home și alege-o pe cea care oferă un plus de personalitate camerei copilului tău!
În procesul de amenajare cameră mare poți să apelezi și la accesorii îndrăznețe de decor, precum fotolii din puf sau un scaun suspendat de interior.
Amenajarea camerei copilului în funcție de stil
Indiferent de vârsta copilului și de dimensiunea camerei pe care o amenajezi, poți să optezi pentru diferite stiluri de design care să se potrivească și cu celelalte încăperi ale locuinței. Descoperă câteva idei care să te inspire.
Amenajare cameră în stil contemporan
Stilul contemporan se remarcă prin următoarele trăsături:
- cromatică echilibrată dată de o paletă de culori neutre;
- mobilier de calitate, din lemn, cu forme simple;
- pat, canapele și fotolii cu picioarele la vedere;
- aspect aerisit, cu lumină naturală din abundență;
- obiecte decorative puține, dar și plante verzi;
- finisaje din lemn, combinate cu metal și sticlă.
Ia în calcul aceste trăsături și amenajează camera copilului într-un stil contemporan care nu se demodează niciodată. În funcție de preferințele voastre, poți să completezi designul cu ajutorul unor pete de culoare care să scoată din anonimat amenajarea. Folosește-te de covor, tablouri, cuverturi de pat sau draperii, pentru a integra subtil accentele de culoare dorite.
Amenajare cameră în stil clasic
Stilul clasic este unul deosebit și elegant, însă poate fi adaptat cu ușurință în amenajarea camerei unui copil, astfel încât să păstreze aerul inițial, dar să ofere și o atmosferă tinerească.
Iată câteva caracteristici ale acestui stil, care pot fi folosite și în camera copilului:
- pereți cu textură deosebită dată fie de tencuiala decorativă, fie de un tapet cu model geometric sau floral;
- paletă cromatică formată din bej, crem sau nisipiu;
- podea din lemn masiv și un covor generos din lână sau bumbac;
- perdele și draperii cu imprimeu discret;
- mobilier din lemn masiv;
- obiecte decorative, precum tablouri, sculpturi sau vaze;
- corpuri de iluminat pentru masă și podea cu picioare sculptate.
👉 Descoperă câteva corpuri de iluminat cu un design deosebit care pot deveni atracția principală a încăperii!
Amenajare cameră în stil scandinav
Stilul scandinav denotă liniște și relaxare, motiv pentru care este potrivit în amenajarea camerei copiilor, indiferent de vârsta acestora. Descoperă în continuare câteva caracteristici ale stilului scandinav care să te ajute să obții un design autentic:
- paletă cromatică bazată pe alb, culori deschise și nuanțe pastel, precum culoarea untului, crem, roz prăfuit sau tonuri de bej;
- materiale naturale, precum piatra decorativă, lemnul sau fierul forjat;
- piese de mobilier cu un aspect ușor, cu linii drepte și design simplu, fără detalii încărcate;
- leagăn suspendat din material textil;
- cuverturi și pleduri cu o textură fină la atingere, din bumbac sau fibre naturale.
Amenajare camera copilului: băiat sau fată
Fetițele și băieții tind să aibă comportamente și personalități diferite, astfel că poți să iei în calcul și acest lucru atunci când amenajezi camera copilului tău. Iată câteva sfaturi și idei de care să ții cont în amenajarea camerei unui băiat, dar și a unei fete.
Amenajare cameră băiat
Camera copilului băiat trebuie amenajată într-un mod îndrăzneț care să-i dea încredere și energie copilului.
Culori cameră băiat
În ceea ce privește culorile folosite pentru amenajarea unei camere pentru băiat, sunt potrivite nuanțele de albastru, verde militar, alb sau gri deschis. În funcție de preferințe, poți să combini câteva dintre aceste nuanțe pentru a obține un design spectaculos. Evită monocromia și nu vopsi întreaga încăpere în aceeași nuanță, deoarece dă impresia de monotonie sau chiar claustrofobie.
Chiar dacă alegi o anumită nuanță de bază, poți să desenezi pe pereți forme geometrice sau diferite figurine care să scoată designul din anonimat, în funcție de preferințele copilului tău.
Mobilier și obiecte decorative
În ceea ce privește mobilierul, acesta trebuie adaptat nevoilor copilului. Dacă pentru copii mici, pe lângă pat și spațiu de depozitare ai nevoie de o masă pentru înfășat sau o măsuță pentru desen, pentru copiii mai mari, nu uita să incluzi în amenajare și un birou, dotat cu toate cele necesare studiului.
Ca obiecte decorative, pentru copiii mici poți să te folosești de jucării, precum mașinuțele și piesele de lego pe care să le organizezi într-o piesă de mobilier cu rafturi la vedere, iar în ceea ce privește obiectele decorative pentru școlari și adolescenți, poți să folosești diferite tablouri sau citate motivaționale.
Amenajare cameră fete
Cea mai mare diferență între amenajarea unei camere pentru un băiat și cea a unei fete constă în alegerea culorilor. Dacă pentru băieți sunt potrivite culorile mai închise, pentru fete există diverse palete de culori pe care le poți folosi pentru a înfrumuseța încăperea.
Culori camere fete
Pentru că încă de la vârste fragede fetele își doresc să trăiască precum prințesele într-un basm, culorile pe care le alegi pentru amenajarea camerei trebuie să redea în totalitate această atmosferă. Pentru a reuși să faci acest lucru fără prea mult efort, folosește culori deschise, precum roz, mov, alb sau bej, care să creeze o atmosferă de poveste. Mai mult, combină mai multe culori între ele și vei obține un design interesant care cu siguranță va capta atenția fetiței tale.
Mobilier și obiecte decorative
În ceea ce privește mobilierul și obiectele decorative, acestea nu diferă față de cele pe care le folosești în amenajarea camerei unui băiat. Cu toate acestea, poți personaliza piesele de mobilier în funcție de preferințele și hobby-urile fetiței tale.
Modele de camere pentru fete
Pentru că inspirația nu are limite, ți-am pregătit câteva modele de camere pentru fete.
Amenajare cameră 2 copii
Procesul de amenajare cameră 2 copii nu este dificil atunci când apelezi la stilul de amenajare în oglindă. Dacă te întrebi ce presupune acesta, ei bine, este simplu: poți să împarți vizual camera în două secțiuni egale, fiecare secțiune fiind alocată unuia dintre copii. Stilul de amenajare, piesele de mobilier și obiectele decorative trebuie să fie aceleași în ambele secțiuni. Astfel, chiar dacă ambii copii se află în aceeași cameră, aceștia se pot bucura de puțină intimitate.
Desigur, poți să personalizezi designul în funcție de personalitatea și preferințele fiecărui copil în parte.
Dacă îți dorești să obții o imagine de ansamblu pentru toată camera, atunci poți să te folosești de un singur stil de design care să fie adaptat nevoilor fiecărui copil. De exemplu, poți să te folosești de paturile supraetajate deoarece, pe lângă faptul că te ajută să economisești spațiu, acestea sunt și distractive pentru copii.
În ceea ce privește zona de joacă sau de scris, într-o astfel de situație poate să fie o zonă comună, în care copiii să interacționeze.
Modele de camere pentru 2 copii
Pentru a te ajuta să obții un design inedit, ți-am pregătit câteva modele de camere pentru 2 copii, care să te inspire.
Fie că vorbim despre amenajarea camerei unui bebeluș, a unui preșcolar, școlar sau adolescent, un lucru este cert: modul în care amenajezi încăperea contribuie la crearea unei atmosfere care poate influența starea de spirit și dezvoltarea personalității acestuia. Profită de informațiile din acest articol și fă cele mai bune alegeri pentru copilul tău.
Sursă foto: The Home