Amenajare dormitor: sfaturi si idei utile in functie de particularitatile dormitorului

Amenajarea dormitorului poate fi o adevarata provocare atunci cand nu cunosti anumite criterii de care sa tii cont in functie de tipul de dormitor si de dimensiunea lui. Pentru a veni in ajutorul tau si pentru a te bucura de procesul de amenajare a dormitorului, iti prezentam in cele ce urmeaza cateva informatii utile, dar si idei interesante pentru amenajarea dormitorului.

Amenajare dormitor in functie de tipul locuintei si marimea dormitorului       

  • Amenajare dormitor mic in apartament
  • Amenajare dormitor in casa

Amenajare dormitor in functie de stil

  • Amenajare dormitor scandinav
  • Amenajare dormitor modern
  • Amenajare dormitor clasic
  • Amenajare dormitor rustic

Elemente de care sa tii cont in amenajarea dormitorului, indiferent de stilul lui

Amenajare dormitor in functie de tipul locuintei si marimea dormitorului.

amenajare-dormitor-mic,pat-dormitor

noptiera-din-lemn

amenajare-dormitor-minimalist

Amenajarea dormitorului poate fi conditionata de tipul locuintei si de marimea acestuia, astfel ca noi iti punem la dispozitie cateva informatii de care sa tii cont.

Amenajare dormitor mic in apartament

Amenajarea unui dormitor in apartament iti poate da batai de cap, deoarece spatiul de care dispui poate sa fie unul destul de limitat. Descopera in cele ce urmeaza idei practice si sfaturi utile.

Paleta de culori

Avand in vedere ca majoritatea spatiilor dedicate dormitoarelor din apartamente nu sunt foarte generoase, in ceea ce priveste paleta de culori folosita pentru design, aceasta trebuie sa fie aleasa astfel incat sa ofere iluzia unui spatiu mare si aerisit. Astfel, pentru amenajarea unui dormitor in apartament, poti sa folosesti nuante deschise de alb, bej sau culori pastelate.

Piese de mobilier

Atunci cand vorbim despre amenajarea spatiului intr-un apartament, unul dintre criteriile importante de avut in vedere, pe langa aspectul estetic, este spatiul pentru depozitare. Pentru a avea parte de functionalitate si aspect estetic deosebit in acelasi timp, este bine sa alegem piese de mobilier compartimentate inteligent.

Atunci cand alegi patul de dormitor, te poti orienta spre un model care are spatiu de depozitare sub saltea. 

In ceea ce priveste dulapul pentru haine si comoda pentru televizor, este bine ca acestea sa includa spatii de depozitare cat mai diverse, sub forma de rafturi sau sertare.

Accesorii pentru decor

Pentru ca dormitorul este un spatiu care sa iti ofere un plus de relaxare si odihna, chiar daca nu dispui de spatiu foarte mult pentru amenajare, poti sa optezi pentru cateva accesorii pentru decor, precum: tablouri pe care sa le pozitionezi deasupra patului, plante verzi pe comoda TV si lapi moderne de iluminat pe noptiere.


👉 Descopera si cum sa alegi salteaua potrivita pentru un somn odihnitor!

Amenajare dormitor in casa

Amenajarea unui dormitor la casa iti ofera mai multa libertate, deoarece beneficiezi de un spatiu mai generos decat cel dintr-un apartament. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont pentru a obtine efectul stilistic dorit.

Paleta de culori

Atunci cand dimensiunea spatiului iti permite, poti sa folosesti o gama variata de nuante pentru designul dormitorului tau: de la cele mai inchise, precum gri sobolan, negru sau verde smarald, la nuante puternice, precum mov sau albastru. Pentru un plus de creativitate, poti sa combini aceste culori cu nuante „cuminti”, precum bej, alb sau maro.

Totodata, poti sa optezi si pentru tapet cu model geometric sau abstract. Fie ca il aplici doar pe un perete, fie ca il aplici pe mai multi, cu siguranta vei obtine un design deosebit.

Piesele de mobilier

In ceea ce priveste piesele de mobilier, poti sa optezi fie pentru un set de mobilier pentru dormitor, fie sa alegi tu piesele dorite, in functie de preferintele tale. Ca si in cazul unui dormitor de apartament, nu trebuie sa lipseasca noptierele, comoda TV si dulapul pentru depozitarea hainelor.

Daca spatiul iti permite, poti sa incluzi si un fotoliu comod intr-un colt al camerei, alaturi de o masuta si sa te bucuri de un colt de relaxare potrivit pentru a citi o carte in timp ce savurezi un ceai.

👉 Descopera oferta noatra variata de noptiere si alege-le pe cele care se potrivesc stilului tau!

Accesorii pentru decor

Pentru a completa stilul de amenajare dormitor la casa, poti sa te folosesti de mai multe accesorii pentru decor, precum: decoratiuni textile, plante verzi in ghivece mari situate pe podea, corpuri de iluminat pozitionate deasupra patului, dar si cateva rafturi etajate pe care sa pozitionezi diverse rame cu fotografii sau carti pe care planuiesti sa le citesti.

Amenajare dormitor in functie de stil

dormitor-minimalist

dormitor-modern

dormitor-cu-oglinda

planta-pentru-dormitor

Amenajare dormitor scandinav

Albul este inima oricarui dormitor amenajat in stil nordic. Foloseste-l si abuzeaza de el pentru pereti, mobilier, lenjerii de pat, obiecte decorative – iti garantam ca vei avea parte de un sentiment de puritate si minimalism mult dorit.

Peste toate elementele albe pe care le alegi, adauga o paleta de tonuri neutre si materiale naturale si incearca sa eviti metalul si plasticul. In schimb, opteaza pentru accesorii si mobilier din lemn natural, fibre organice si culori naturale.

Daca peretii albi sunt prea reci pentru personalitatea ta, fii creativ si vopseste-i intr-un bej deschis sau un ton de alb antic. Sau poti vopsi doar unul la alegere in una din aceste nuante, iar ceilalti sa ramana albi. Si, desigur, poti opta pentru orice alta nuanta naturala care iti place.

Unul dintre aspectele noastre preferate la designul de interior scandinav este adevaratul sentiment de calmitate pe care il transmite prin exprimarea stilului personal si cateva tuse de culoare. Uita de minimalism pentru un moment si concentreaza-te pe elementele naturale si aspectul personal – pentru ca tu sa te simti acasa in dormitor si asta ar trebui sa reflecte personalitatea ta. Nu uita sa incluzi in decor si accesorii de iluminat ambiental, slaba, folosind becuri cu lumina calda.

Adauga si mixeaza alte elemente precum tablouri, oglinzi, cosuri, perne decorative, covoare, lenjerii de pat, plante, vaze, rame foto, tablii de pat si altele. Doar asigura-te ca se potrivesc cu alegerile initiale si creeaza o atmosfera calda si placuta.

Amenajare dormitor modern

Un stil care este din ce in ce mai popular in randul proprietarilor care doresc sa isi amenajeze locuinta cu gust este cel modern. Acesta este caracterizat de un design geometric, suprafete netede si lustruite, si de accesorii din metal sau sticla. In ceea ce priveste paleta de culori, nuantele de alb si negru sunt cele care primeaza in stilul modern.

Intr-un dormitor modern, mobilierul este scund, cu linii suple si picioarele la vedere, oferindu-ti posibilitatea de a intretine curatenia in dormitor intr-un mod foarte usor. Nu trebuie sa iti faci griji cu privire la acumularea prafului, deoarece piesele de mobilier asezate pe picioare sunt ridicate cu cativa centimetri fata de podea, lucru care iti permite sa indepartezi praful si murdaria cu usurinta.

Materialele naturale, precum lemnul nevopsit, metalul, pielea, dar si fibrele naturale nu trebuie sa lipseasca dintr-un dormitor modern. Astfel, nu uita sa iei in considerare aceste aspecte atunci cand alegi materialul din care este fabricat mobilierul pentru dormitorul modern, dar si accesoriile pe care le alegi pentru a oferi un plus de personalitate spatiului.

Nu uita sa decorezi spatiul cu tablouri, accesorii geometrice pentru decor sau vaze moderne.

👉 Descopera decoratiunile potrivite pentru dormitorul tau si profita de pretul avantajos!

Amenajare dormitor clasic

Stilul clasic este reprezentat de un design care nu se demodeaza niciodata si care se potriveste oricarui spatiu din locuinta. Echilibrul, seriozitatea si confortul sunt principalele trasaturi ale unui astfel de stil.

Paleta de culori pe care este bine sa o folosesti intr-un dormitor clasic. pentru a-i scoate in evidenta cat mai bine trasaturile, trebuie sa contina nuante combinate de alb, maro, crem, bej si gri. Daca personalitatea ta este mai creativa si consideri ca nuantele acestea sunt prea monotone pentru tine, poti alege tesaturi vibrante pentru perdele, draperii si covoare, astfel incat sa creezi un contrast interesant.

In ceea ce priveste mobilierul, pentru a fi potrivit pentru stilul clasic, acesta trebuie sa fie confectionat dintr-un lemn masiv in nuante neutre, fie cu finisaj lucios, fie cu finisaj mat.

Pentru a completa cu succes amenajarea dormitorului si pentru a-i oferi aspectul pe care ti-l doresti, nu uita de elemente decorative de culoare argintie sau aurie.

Amenajare dormitor rustic

Un dormitor rustic este cald si primitor și creeaza o atmosfera de poveste chiar in propria ta locuinta. Pentru amenajarea dormitorului in stil rustic este bine sa folosesti o paleta de culori neutre, calde, de pamant, pe care sa o completezi cu ajutorul materialelor naturale, precum: lemnul masiv, tesaturile din lana, bumbac sau in.

In ceea ce priveste stilul de amenajare, poti sa optezi pentru un pat de dormitor cu cadru din lemn, rafturi montate pe perete, un sifonier si o comoda cu structura din lemn masiv.

Nu trebuie sa uiti nici de elementele decorative. Este bine ca acestea sa fie naturale, astfel incat sa te duca cu gandul la un colt de natura. Poti alege decoratiuni confectionate din piatra naturala, paturi sau cuverturi din blana, figurine din lemn sau lumanari parfumate.


👉 Descopera gama noastra de paturi si accesorii pentru dormitor si amenajeaza-ti spatiul asa cum ai visat!

Elemente de care sa tii cont in amenajarea dormitorului, indiferent de stilul lui

Pentru ca am stabilit care sunt caracteristicile celor mai populare stiluri pentru amenajarea dormitorului, iti oferim in continuare cateva sfaturi generale de care sa tii cont.

Modul de iluminare

Chiar daca dormitorul tau beneficiaza de ferestre mari care permit patrunderea luminii naturale, nu trebuie sa uiti de iluminatul artificial de care ai nevoie pe timpul serii.

Ai nevoie de prezenta a 3 tipuri de lumini: lumina generala (difuza sau dispersata), lumina puternica si lumina concentrata. Pentru a obtine un iluminat eficient, poti sa folosesti diverse corpuri de iluminat, precum:

  • corpuri de iluminat suspendate (candelabre de diferite dimensiuni);
  • corpuri de iluminat de perete (aplice care sa fie montate deasupra patului);
  • corpuri de iluminat de dimensiuni reduse (veioze);

Perdelele si draperiile

Perdelele si draperiile nu numai ca pot infrumuseta un spatiu, dar te si ajuta sa mentii temperatura intr-o incapere si sa iti protejezi intimitatea. Iata cateva exemple de materiale pe care le poti alege, in functie de nevoile tale:

  • daca iti doresti intimitate sporita, poti opta pentru materiale opace, precum damascul sau satinul care blocheaza atat lumina, cat si privirile nedorite;
  • pentru a mentine pe cat posibil caldura in interiorul camerei, poti opta pentru materiale grele, precum catifeaua, lana sau bumbacul;
  • daca iti doresti un dormitor cat mai luminos, poti alege perdele si draperii din poliester sau voal, deoarece acesta este un material foarte usor care permite luminii sa patrunda in camera.

Forma dormitorului

Forma dormitorului poate influenta modul in care acesta este amenajat, deoarece amenajarea dormitorului intr-un mod corespunzator te poate ajuta sa depasesti micile obstacole de design.

Sfaturi pentru amenajarea dormitorului ingust

Un dormitor ingust este caracterizat de 2 pereti mai lungi decat ceilalti si necesita o amenajare care sa ofere iluzia unui spatiu corect proportionat. Iata cum poti face asta:

  • adauga niste oglinzi pe pereti pentru a oferi luminozitate si iluzia unui spatiu larg, deschis;
  • foloseste un sifonier cu usa glisanta in amenajarea dormitorului, pentru a economisi cat mai mult spatiu;
  • include in design rafturi suspendate pe care sa pozitionezi diferite obiecte pentru decor;
  • decoreaza peretii mai ingusti cu un tapet cu linii verticale pentru a oferi echilibru camerei prin amenajarea dormitorului.

Sfaturi pentru amenajarea dormitorului patrat

Spre deosebire de dormitorul ingust, un dormitor patrat este deja corect proportionat, lucru care iti ofera libertate in amenajarea dormitorului. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont pentru a oferi un plus de personalitate dormitorului tau:

  • opteaza pentru un sifonier clasic pe care sa il pozitionezi pe un perete din partea laterala a patului. Nu uita sa lasi suficient spatiu intre pat si piesa de mobilier;
  • foloseste noptiere suspendate pentru a economisi spatiu;
  • foloseste aplice pe perete sau un pendant din tavan in dreptul noptierelor pentru a spori senzatia de confort si relaxare.

Tipul locuintei, dimensiunea dormitorului, dar si stilul de amenajare pe care il preferi sunt unele dintre cele mai importante criterii de care sa tii cont inainte sa incepi amenajarea dormitorului tau. Profita de sfaturile prezentate in acest articol si obtine un design deosebit pentru dormitorul tau, care sa iti reprezinte personalitatea!

Articole similare