Cum alegi covoare pentru fiecare camera - sfaturi simple de amenajare

Covorul este o piesa de top din orice locuinta. De obicei, acesta leaga armonios toate piesele dintr-o incapere, aprofundeaza acel sentiment de acasa si amplifica starea de relaxare. Nu poate fi neglijat si trebuie ales in conformitate cu stilul locuintei tale. Atunci cand optezi pentru un covor trebuie sa stii ca nu doar designul joaca un rol important, ci si calitatea, dimensiunea si tipul acestuia. Afla in randurile urmatoare cum alegi un covor perfect pentru fiecare incapere din locuinta ta.

Tipuri de covoare

covor-portocaliu-sufragerie

Daca esti pe punctul de a-ti alege covorul ideal pentru locuinta, trebuie sa stii de la bun inceput ca misiunea ta nu va fi deloc una usoara, fie ca vrei sa achizitionezi covoare online sau preferi shopping-ul direct in magazin. Vei avea de ales dintre numeroase tipuri de covoare si materiale din care acestea sunt confectionate. Pentru a veni in ajutorul tau, iti prezentam care sunt variantele pentru care poti opta.

Tipuri de covoare in functie de materialul din care sunt confectionate

covor-alb-negru

Covor din lana

Covorul din lana a fost considerat cel mai pretios accesoriu al unei locuinte inca din anii `70. In zilele de astazi, lucrurile nu s-au schimbat radical, fiind in continuare o piesa extrem de apreciata si de indragita, datorita calitatii inconfundabile a tesaturii din care este fabricat. Covoarele din lana sunt prima optiune cand vine vorba de amenajarea unor incaperi cu trafic intens, cum este livingul. Cand vine vorba de curatarea lui, cel mai bine ar fi sa lasi o curatatorie sa se ocupe, deoarece lana tinde sa se micsoreze in contact cu apa si trebuie spalat doar cu substante adecvate pentru acest material.

Covor din polipropilena

Polipropilena este un material inovator, ce se regaseste in compozitia numeroaselor obiecte din preajma noastra. Unul dintre acestea este chiar covorul, care adesea este fabricat din fibre rezistente si moderne de polipropilena. Acesta este un material extrem de versatil in culori si design, asa ca iti va fi foarte usor sa gasesti o piesa care sa se potriveasca gusturilor tale. Este un material foarte rezistent, perfect pentru a fi amplasat chiar si pe hol sau la intrarea in casa.

Covor din matase

In colectia The Home covoarele sunt confectionate din diverse materiale, chiar si din matase, acest material extrem de fin, elegant, moale si luxury. Covoarele din matase sunt un lux accesibil, ce aduc acel glow inegalabil intr-o incapere. Acest material are o finete si un luciu unic, iar procesul laborios prin care este obtinut il poate face sa aiba un pret ceva mai ridicat. Nu intamplator covoarele din matase sunt adesea realizate in combinatie cu lana, aceasta varianta fiind una mai ieftina. Totusi, daca optezi pentru un covor din matase va trebui sa acorzi o atentie suplimentara procesului de curatare. De cele mai multe ori, aceste piese vin cu instructiuni pe eticheta, de care ar fi indicat sa tii cont. 

Covor din viscoza

Firul de viscoza se obtine din celuloza regenerata din lemn, stuf, paie, planta de bumbac printr-un procedeu special. Pe scurt, acest material provine din resure prime naturale, fapt ce ii confera calitati asemanatoare cu cele ale unei fibre de bumbac. Covoarele din viscoza sunt o alegere inspirata din varii motive, cum ar fi: firele de viscoza au un luciu argintiu special, combinatiile dintre viscoza si alte materiale ajuta la producerea unor modele grafice spectaculoase, pot fi asezate inclusiv pe pardoseli incalzite, deoarece lasa caldura sa fie difuzata in toata incaperea, sunt matasoase si placute la atingere, se curata simplu la spalatoriile chimice, ca orice alta fibra naturala.

Covor din iuta

Un material foarte apreciat pentru fabricarea covoarelor este si iuta. Aceasta fibra are o textura asemanatoare cu lana, culoare maronie si provine din tulpina plantei omonime, cultivata in India sau Bangladesh. Covorul din iuta este rezistent, fiind potrivit pentru a decora holul sau livingul, prezinta nuante diverse de crem si adauga textura unei incaperi, fiind potrivit pentru o camera cu pardoseala din lemn masiv. De preferat este sa fie ferit de razele soarelui, pentru ca in timp se poate degrada.

Covor din bumbac

In mod cert, bumbacul este cel mai popular in domeniul vestimentatiei, dar poate fi prezent si in covoare. Daca inclini spre o astfel de piesa este bine sa stii ca esti pe punctul de a face o investitie de care te vei bucura o perioada foarte lunga de timp, fiind rezistenta la trafic intens si impuritati. Un covor de bumbac poate fi potrivit si pentru persoanele ce au un buget ceva mai limitat, dar care isi doresc o piesa unica. Are numeroase avantaje, printre care o varietate larga de modele si culori, se curata rapid, fara prea mare efort, poate fi integrat in orice incapere.

👉Descopera gama de covoare din colectia The Home. Iti punem la dispozitie covoare la reducere pentru a te bucura de un rezultat inedit, fara sa cheltui o suma prea mare de bani.

Tipuri de covoare in functie de design

decor-20scandinav

Covoare uni

Vrei un covor care sa nu se demodeze nicioadata, usor de integrat in orice incapere si, mai ales, simplu de adaptat oricarui stil de design interior? Tocmai ai gasit tot ce-ti doreai, pentru ca un covor uni iti va satisface toate aceste dorinte. Acesta este un model extrem de simplu, iar ceea ce-l face special si rezistent testului timpului este calitatea materialului din care este confectionat.

Covoare pufoase

Covorul shaggy sau pufos, asa cum mai este el denumit, nu mai este de mult un simplu trend pentru ca deja a trecut cu brio orice test si a fost reactualizat pentru a te bucura de o piesa cool indiferent de moda trecatoare. Este un tip de covor versatil, ideal pentru o gama variata de stiluri de amenajare interioara, de la cele clasice, la cele moderne.

Covoare scandinave

Noi credem ca pe lista celor mai frumoase si spectaculoase tipuri de covoare se afla in mod cert covorul scandinav, poate chiar ocupand prima pozitie. Acestea sunt cunoscute drept covoare moderne si sunt ideale pentru a crea un decor cat mai aerisit, clean si de bun gust. Covoarele scandinave se evidentiaza prin imprimeuri nordice stilizate, forme geometrice, tesaturi din materiale naturale si combinatii de culori inedite. La The Home ti-am pregatit oferte covoare scandinave create de cei mai cunoscuti designeri!

Tipuri de covoare in functie de dimensiune

covor-terasa

Covoare mici

Baia, bucataria sau holul sunt camere in care se pot regasi covoare mici pentru ca suprafa permite sa integrezi o piesa de accent. Spre exemplu, in dormitor, langa pat, poti aseza un covor patrat mic alb sau un covor verde smarald pufos, acesta va arata cu totul special. Covoarele mici sunt si foarte practice pentru ca se spala rapid.

Covoare mari

Covoarele mari sunt ideale pentru incaperile somptuoase si aerisite, cum ar fi living-ul sau dormitorul. Aici poti lua in calcul covoare mari 300x400 cm sau covor 300x300 cm. Cu un simplu search vei descoperi mai multe oferte covoare ieftine 200x300 cm, o dimensiune optima pentru o incapere de mari dimensiuni.

Modele de covoare pentru fiecare incapere

covor-sufragerie

covor-dormitor-copii

Toate incaperile din locuinta pot fi decorate cu cate un covor, mai ales ca Pana si intrarea din casa trebuie sa dispuna de un pres de intrare, care sa fie un indiciu al decorului pe care invitatii il vor descoperi dupa ce acestia vor deschide usa. In colectia The Home vei gasi numeroase modele covoare si presuri, de la cat mai simple, la cat mai iesite din comun si speciale, ci sunt si foarte calitative.

In ceea ce priveste interiorul casei, fiecare incapere are cateva reguli pentru alegerea covorului potrivit. Este important sa tii cont de acestea pentru a crea un decor armonios, care te reprezinta. Iata cateva reguli de baza in alegerea covorului in functie de fiecare incapere:

Covor dormitor

Atunci cand alegi covorul pentru dormitor trebuie sa tii cont de cele trei elemente centrale: patul, comoda si dulapul. Spre exemplu, lungimea covorului pe care il alegi trebuie sa depaseasca lungimea patului, iar latimea lui sa le depaseasca pe cele insumate ale patului si ale celorlalte piese de mobilier. In ceea ce priveste culoarea si modelul covorului, este recomandat sa optezi pentru nuante cat mai linistitoare, care sa te imbie la somn, cum ar fi nuantele de albastru pal, galben pastelat, roz pudrat. Un covor pufos ieftin din colectia The Home poate fi cea mai buna alegere.

👉Citeste si: Amenajare dormitor: sfaturi si idei utile in functie de particularitatile dormitorului

Covor living

Livingul este camera vedeta a locuintei tale, de aceea fiecare piesa, de la canapea, la comoda TV trebuie sa fie de top. Si covorul va trebui ales cu atentie, fiind produsul ce va uni restul elementelor decorative. In primul rand, iti recomandam alegi un covor mare, livingul fiind o incapere spatioasa. Nu ai nicio restrictie in materie de culori, insa culorile neutre, clasice nu vor da gres niciodata. Cele mai potrivite texturi pentru living sunt mixul de lana, poliesterul, polipropilena, iuta. Iar in ceea ce priveste forma si dimensiunea covorului, trebuie sa optezi pentru unul dreptunghiular sau rotund.

Covor bucatarie

Pentru aceasta incapere ai nevoie de un covor cu o suprafata cat mai moale care sa gazduiasca intreaga mobila de bucatarie, printre care scaune, masa si alte elemente decorative. Alege covoare subtiri, care se curata usor, cu fir scurt, fiind o victima sigura a petelor de mancare. Covoarele pot fi folosite si pentru a delimita zone cu functii diferite. Spre exemplu, daca zonele de dining si de gatit nu sunt delimitate in niciun fel, ai putea sa faci asta prin intermediul covoarelor. Texturile recomandate pentru covorul din bucatarie sunt polipropilena, fibrele naturale si poliesterul, care vor crea un cadru foarte placut de care tu si familia sa va bucurati atunci cand gatiti sau luati masa impreuna.

Covorul este poate unul dintre cele mai vechi elemente decorative. Azi il gasesti intr-o varietate larga de culori, modele, forme si a devenit o modalitate de a aduce un plus de stil si de creativitate oricarei incaperi. El poate da personalitate casei si poate fi chiar piesa centrala dintr-o incapere, in jurul careia poti structura stilul de amenajare al intregii incaperi. De aceea, toti designerii de interior incearca sa se depaseasca cand vine vorba de stilul si formele covoarelor pentru a crea acele piese unice, care sa se potriveasca in numeroase combinatii si sa fie pe placul oricarei persoane.

pres-20intrare

covor-dormitor

living-rusticdormitor-copii

Sursa foto: Thehome.ro

Articole similare