Stilul minimalist in design-ul interior

Daca vrei sa dai startul procesului de amenajare, primul pas este sa alegi un stil de amenajare care te reprezinta. Toate elementele pe care le alegi ulterior, de la mobilier, pana la decoratiuni si corpuri de iluminat trebuie sa fie in concordanta cu stilul pentru care ai optat. Pentru a-ti da seama care este cea mai potrivita alegere pentru casa ta, este necesar sa cunosti particularitatile fiecarui tip de design pentru ca ulterior sa-ti dai seama care te reprezinta cel mai mult. In acest articol vei afla prin ce se caracterizeaza stilul minimalist, atat de apreciat si indragit.

Ce inseamna minimalist?

Stilul minimalist design interior - caracteristici

5 pasi simpli pentru un design minimalist

 

Ce inseamna minimalist?

 culori.minimalism

living.minimalis

Motto-ul care defineste stilul minimalist este „Less is more” (Mai putin inseamna mai mult), iar asta subliniaza faptul ca simplitatea este cheia unui spatiu placut. Acest stil a luat nastere la sfarsitul anilor `60, inceputul anilor `70, incurajand un stil de viata echilibrat, in care primeaza doar lucrurile esentiale, iar restul pieselor si elementelor care incarca inutil locuinta, cum ar fi mobilier in exces, haine pe care nu le vei mai purta niciodata, prea multe decoratiuni si asa mai departe, trebuie sa dispara. In amenajarile interioare, stilul minimalist se ghideaza dupa un singur criteriu de baza si anume simplitate. Un decor minimalist pune accent pe forme geometrice, linii simple si drepte, cat mai putine culori si numar redus de piese de mobilier.

Stilul minimalist design interior - caracteristici

Minimalismul are cateva caracteristici dupa care poate fi recunoscut si aplicat intr-o incapere, printre care se numara: 

  • Culori

Reprezentative acestui stil sunt culorile neutre, precum gri, bej, negru si cat mai mult alb. Contrastele sunt si ele des intalnite, asa ca poti apela cu incredere la combinatia dintre alb si negru. Alte culori care se regasesc intr-o incapere minimalista sunt griul, bejul, verdele si contrastul inchis-deschis. 

  • Texturi

Texturile sunt un alt simbol al minimalismului, cuverturile sau pernele sunt cea mai potrivita modalitate prin care poti adauga un plus de textura decorului. In plus, asigura-te ca lumina naturala poate patrunde usor prin perdele cat mai subtiri din in sau bumbac si opteaza pentru piese de mobilier cu functii multiple, cat mai bine compartimentate.

  • Spatii luminoase 

Lumina este un aspect principal al stilului minimalist, aceasta are rolul de a oferi senzatia de destindere, indiferent de forma in care este dispersata: directa, indirecta, difuza si asa mai departe. Asigura-te ca lumina naturala poate patrunde prin ferestre si opteaza pentru lampi  inalte metalice cu design simplu. 

  • Materiale naturale 

Minimalismul imbratiseaza piesele de mobilier confectionate din materiale naturale datorita aspectului placut. Cele mai potrivite sunt cele din lemn de fag, salcam, nuc sau stejar. Pe langa acestea poti adauga si produse realizate din pal melaminat, inox sau sticla mata, cum ar fi corpuri de iluminat, masute de cafea sau o masa de dining, deoarece au o textura lucioasa si ofera senzatia unor finisaje atent lucrate. 

Minimalismul este un stil de viata, adesea greu de pus in practica pentru ca vei trece printr-un proces de reorganizare riguros. Gandeste-te doar la cate obiecte va trebui sa renunti, suntem siguri ca si tu ai sertarele pline cu lucruri de care ai si uitat. Toate acestea trebuie sa dispara! In plus, tine cont de faptul ca minimalismul este un stil personal si nu exista o reteta sigura care poate fi aplicata in orice situatie. Vei avea in casa acele piese si obiecte care raspund necesitatilor tale, nu ultimelor tendinte de design interior.

 

5 pasi simpli pentru un design minimalist

dining.minimalist

plante

Daca simti ca minimalismul ti s-ar potrivi si ai vrea sa incepi procesul de amenajare, ghidandu-te dupa principiile acestui stil, iti prezentam 5 pasi simpli prin care poti introduce stilul minimlist in locuinta ta.

1. Opteaza pentru piese de mobilier multifunctionale

Decorul minimalist este unul cat mai aerisit si foarte bine organizat, de aceea numarul pieselor de mobilier este cat mai redus. Din aceasta cauza, mobilierul ales de tine trebuie sa fie cat mai bine compartimentat, multifunctional si sa aiba o dimensiune redusa. Opteaza pentru produse in linii drepte, fara modele, in culori neutre. Nu uita ca principalul rol al mobilei in stil minimalist este functionalitatea si aspectul cat mai simplu. 

👉 Comandă de la The Home piese de mobilier ideale pentru a crea un set up minimalist in orice incapere. 

2. Inconjoara-te de cat mai mult alb

O incapere in stil minimalist are nevoie de cat mai mult alb, datorita elegantei si versatilitatii sale. Aceasta nonculoare reflecta lumina, iar asta va aduce un plus de prospetime unei incaperi. Datorita luminozitatii sale, albul mareste vizual un spatiu, dand senzatia ca acesta este mai mare decat pare in realitate. O amenajare minimalista denota eleganta si mult bun gust, iar asta se datoreaza pieselor de mobilier si peretilor albi. Iar poate cel mai mare avantaj pe care il prezinta albul este versatilitatea sa. Astfel, o incapere alba este ca o panza care asteapta sa fie pictata, iar vopseaua este reprezentata de toate elementele care se regasesc in acest spatiu. Te poti juca cu nuante pastelate, cat si cu cele vibrante pentru a obtine un contrast cu efect inedit. 

3. Joaca-te cu diferite nuante si texturi

Cuverturile, pernele decorative si perdelele sunt elementele care fac diferenta intr-un design interior minimalist. Cu ajutorul acestor elemente vei reusi sa personifici locuinta ta si sa iti pui amprenta intr-un mod unic si creativ. Tine cont ca produsele textile trebuie sa se asorteze cromatic cu restul nuantelor din locuinta, asa ca opteaza pentru tonuri neutre si vei obtine un mix & match reusit.

4. Accentueaza lumina

Lumina reprezinta unul dintre aspectele principale ale stilului minimalist, de aceea o locuinta cu ferestre cat mai mari si numeroase este un spatiu perfect pentru a fi decorat minimalist. In ceea ce priveste perdelele si draperiile, alege materiale transparente si foarte deschise la culoare prin care razele soarelui sa poata patrunda cu usurinta. Insa, daca lumina naturala lipseste din locuinta ta, ai la indemana corpurile de iluminat, perfecte pentru a lumina corespunzator intreaga suprafata a unei camere. Si acestea sunt alese in raport cu stilul minimalist, de aceea poti opta pentru corpuri simple, lustre inalte si metalice, neoane ascunse, piese tip pendul, aplice in forma geometrica si artciole fine, elegante cu abajur din hartie.

5. Alege decoratiuni simple si moderne in stil minimalist

Decoratiunile exista in interiorul minimalist, dar au un scop bine definit. Inconjoara-te de cateva piese cu valoare sentimentala, care te fac sa zambesti, cum ar fi o cana preferata, un suvenir special, o fotografie cu cei dragi. In acest spatiu se pot regasi si elemente naturale, astfel o vaza alba este perfecta pentru a adauga flori naturale proaspete de sezon. Toate celelalte elemente care nu se incadreaza in criteriile mentionate anterior trebuie eliminate pentru a te bucura de un spatiu cat mai aerisit.

👉 Arunca o privire peste toate vazele din colectia The Home! Alege-le pe cele care se potrivesc stilului minimalist si bucura-te de calitate, design deosebit si preturi competitive. 

dormitor.minimalist

sufragerie.minimalista

Articole similare