Idei creative pentru amenajarea unui dormitor clasic

Amenajarea unui dormitor in stil clasic se afla printre preferintele proprietarilor de locuinte care isi doresc un design ce nu se demodeaza niciodata. Cu toate ca, la prima vedere, amenajarea unui astfel de dormitor pare sa necesite interventia unui designer de interior, acest lucru nu este obligatoriu. Astfel, nu doar ca poti sa parcurgi acest proces de unul singur, ci esti chiar incurajat sa o faci, in special atunci cand ai la indemana toate informatiile de care ai nevoie.

Acest articol iti va oferi idei practice de amenajare a unui dormitor ingust, mic sau, din contra, a unui dormitor matrimonial mare, sfaturi despre cum sa alegi mobilierul si decoratiunile potrivite, precum si numeroase imagini cu dormitoare amenajate, care cu siguranta te vor ajuta sa iti pui in practica ideile.

Poti obtine un dormitor functional, indiferent de spatiu, atat timp cat esti deschis la idei inedite, esti determinat si te inconjori cu multa creativitate si cu dorinta de a crea dormitorul de vis.

  • Ce este stilul clasic. Amenajarea unui dormitor in stil clasic
  • Reguli amenajare dormitor clasic (amenajari dormitoare apartament/casa)
  • Idei de amenajare dormitor clasic (renovare dormitor)
  • Dormitor mic si ingust. Dormitor matrimonial, mare
  • Principii de amenajare dormitor ingust, mic 
  • Principii de amenajare dormitor mare (cu pat matrimonial)
  • Imagini cu dormitoare mobilate


Ce este stilul clasic. Amenajarea unui dormitor in stil clasic

Stilul clasic in amenajarile interioare isi are originile acum mai multe secole si, datorita principiilor cheie pe care se bazeaza si care au persistat de-a lungul timpului, se regaseste si in designul de interior curent.

Stilul clasic se caracterizeaza prin ordin, echilibru, simetrie si proportii armonioase. Decorurile sunt ample, uneori detaliate, dar niciodata supraincarcate. Cromatica este neutra, cu o predominanta catre nuantele naturale de alb, crem, bej si chiar maro deschis.

Mobilierul este, in general, realizat din lemn masiv, cu finisaje bine alese si atent lucrate. Paturile sunt deseori inalte, cu sau fara baldachin, imbinate cu noptiere asortate. Textilele preferate includ catifeaua, matasea, bumbacul, adesea cu imprimeuri distinse.

Obiectele decorative includ modele de flori, ghirlande, motive geometrice, acestea regasindu-se in decorarea corniselor, a oglinzilor sau a mobilierului. In unele cazuri, metalele pretioase (precum aurul si argintul) se pot distinge sub forma unor detalii discrete.

In amenajarea unui dormitor, stilul clasic ofera o atmosfera de eleganta discreta, intimitate si rafinament. Este alegerea ideala pentru cei care prefera decoratiunile clasice, ce rezista schimbarilor de trenduri.

 

Amenajarea dormitorului in stil clasic: caracteristici si exemple de beneficii

Stilul clasic este o alegere extrem de populara in amenajarea dormitoarelor, datorita asocierii sale puternice cu rafinamentul timpurilor din trecut si simplitatii si elegantei pe care le ofera, chiar si in vremurile noastre.

Chiar daca nu consideri ca dispui de o casa ori de un apartament integral clasic, poti evoca acea atmosfera intr-un apartament modern sau intr-o casa rustica, printr-o serie de elemente decorate in maniera clasica.

 Cateva dintre beneficiile imediate ale unui dormitor clasic pot include:

  • O atmosfera intima, eleganta, care invita la relaxare;
  • Decoruri „timeless”, ce nu se demodeaza in timp;
  • Texturi ale mobilierului si decorului naturale, placute (lemn, matase, bumbac);
  • Culori neutre, linistitoare sau pastelate, calme si vesele (dormitoare colorate);
  • Un spatiu dedicat exclusiv odihnei si incarcarii bateriilor pentru viata cotidiana;
  • Asocierea cu stilul de viata din trecut;
  • Caracteristici precum armonia, echilibrul si simetria (prin regulile designului clasic).

Asadar, daca iti doresti un dormitor care sa reziste schimbarilor de trend, alege elementele definitorii ale stilului clasic, pentru o ambianta intima si eleganta.


Reguli amenajare dormitor clasic (amenajari dormitoare apartament/casa)

Desi cuvantul reguli poate suna ca ceva restrictiv sau rigid, ce trebuie urmarit indeaproape si respectat, in realitate, aceste reguli de amenajare a unui dormitor clasic sunt mai mult principii in functie de care este bine sa te ghidezi, atunci cand vrei sa obtii un astfel de stil de amenajare.

Prin urmare, indiferent ca este vorba de un dormitor de apartament sau de casa, exista cateva reguli/principii de baza de care este bine sa tii cont, atunci cand iti doresti sa te bucuri de un dormitor amenajat in stilul clasic:

1. Paleta de culori in nuante calde, neutre

Nuantele calde, neutre, folosite in amenajarea dormitorului, te pot ajuta sa obtii o simetrie care sa puna accent pe o atmosfera relaxata si linistita.

Culorile caracteristice stilului clasic sunt albul, cremul, maroul, bejul si caramiziul. Acestea, atat singure, cat si in diferite combinatii, pot oferi dormitorului tau un aspect cald, primitor si romantic.

Cu toate acestea, daca iti doresti sa iesi din tipar si sa adaugi putina personalitate designului tau, poti sa fii creativ si sa introduci accente subtile de culoare, in amenajarea dormitorului. Asigura-te doar ca acestea nu sunt nuante de albastru, verde sau negru, ci alege, mai degraba, nuante care se pot incadra perfect intr-un astfel de peisaj, precum auriul, argintiul sau chiar visiniul. 

In timp ce aceste accente pot sa fie incluse prin intermediul pieselor de mobilier sau al accesoriilor decorative, exista si o metoda alternativa prin care poti sa scoti in evidenta stilul clasic, dar intr-un mod mai subtil: prin folosirea unui tapet elegant.

👉 Citeste si: Criterii de alegere a unui tapet de calitate pentru decorarea camerei (idei tapet dormitor/alte camere)

2. Mobilierul masiv, impunator in amenajarea dormitorului clasic

Cea mai importanta piesa dintr-un dormitor este patul, asa ca este bine sa te asiguri ca alegi unul confortabil si calitativ, dar si cu un design potrivit stilului clasic.

Este recomandat sa pozitionezi patul in incinta camerei astfel incat sa permita accesul din ambele parti (acolo unde este posibil, desigur). 

Totodata, daca dispui de un dormitor suficient de incapator, este de preferat sa lasi spatiu suficient si pentru noptiere, intrucat sunt piese de mobilier care aduc un plus de functionalitate, stil si, de ce nu, creativitate.

👉 Descopera modelul perfect de pat, in portofoliul The Home! Beneficiezi de preturi avantajoase si de livrare rapida, astfel incat sa iti poti amenaja dormitorul intr-un timp scurt, fara batai de cap.

Ca sa oferi o imagine de ansamblu echilibrata a dormitorului tau, este ideal sa alegi piesele de mobilier din acelasi set sau cel putin sa aiba aceeasi nuanta.

Nu in ultimul rand, atunci cand spatiul iti permite (in general, in dormitorul matrimonial, mare), nu uita sa adaugi scaune, fotolii si chiar taburete pentru picioare. Includerea acestor elemente de mobilier in designul dormitorului tau cu siguranta va pune accent pe atmosfera romantica si linistita, caracteristica stilului clasic. 

Indiferent de piesele de mobilier pe care le alegi pentru un dormitor clasic, este recomandat ca acestea sa fie realizate din materiale de calitate, precum lemnul de mesteacan, stejarul, nucul sau visinul, cu finisaje impecabile si combinatii de linii drepte si curbate.

3. Accentele decorative de inspiratie clasica

Accentele decorative subtile si elegante pot aduce dormitorului un plus de rafinament, care sa completeze cu succes stilul clasic.

Pentru a obtine designul dorit, pune accent pe candelabre de dimensiuni mari, lampi de podea (cu picior inalt/lampadare), sfesnice, tablouri cu rame impresionante sau vaze de forme si modele diferite.

👉 Descopera accesoriile de iluminat din portofoliul The Home si alege-le pe cele care se potrivesc stilului tau!

Alte idei de decoratiuni specifice stilului clasic pot include:

  • Ceasuri decorative de perete - antice sau cu design simplu;
  • Vaze pentru flori proaspete - din portelan sau cristal taiat;
  • Candelabre - pentru un plus de eleganta;
  • Decoratiuni din lemn tip masina de epoca sau avion in miniatura.

4. Alte elemente ce sugereaza un design clasic al dormitorului

Texturile naturale incluse in toate elementele camerei completeaza cromatica, prin atingere si aspect placut. Materialele preferate pentru mobilier, decoratiuni si finisaje includ:

  • Lemnul - stejar, nuc, mahon, pentru mobilier si lambriu;
  • Marmura - pentru accesorii precum vaze, ceasuri;
  • Catifeaua - perdele, lenjerie de pat, draperii;
  • Bumbacul - de calitate superioara, pentru lenjerii si perdele;
  • Matasea - pentru draperii, perne decorative;
  • Lana - pentru covoare persane sau kilimuri.

Aceste texturi nobile, naturale creeaza un ambient placut, intim, care incurajeaza relaxarea, fiind ideale pentru un somn odihnitor.

Cat despre perdele, draperii, lenjerii de pat si covoare, merita sa tii cont de urmatoarele aspecte: 

  • Perdele - lungi, ample, din catifea sau matase, in nuante delicate;
  • Draperii - groase, bogate, cu tesaturi plisate sau brodate, pentru ferestre;
  • Pentru perdele si draperii, snururi decorative - groase, cu franjuri;
  • Lenjerii de pat - din bumbac sau matase, de calitate inalta; colorate in nuantele specifice stilului clasic si/sau cu modele discrete; se pot personaliza cu initiale;
  • Covoare - persane sau in culori naturale, discrete; cu modele geometrice sau florale stilizate; din lana sau bumbac (pentru un plus de confort).

Idei de amenajare dormitor clasic (renovare dormitor)

Atunci cand vorbim despre idei de amenajare ale dormitorului clasic, cel mai bine este sa pornim de la finisaje, deoarece acestea pot reprezenta elemente de baza in obtinerea unui design clasic de exceptie (idei amenajari interioare dormitoare in stil clasic). 

Elemente de finisaj

Elementele de finisaj reprezinta un punct de plecare ce trebuie sa fie riguros gandit, intrucat dicteaza cursul intregului proces. Din fericire, mai jos, gasesti ideile necesare pentru a putea alege elementele ideale intr-un dormitor amenajat in stil clasic.

  • In ceea ce priveste podeaua dormitorului tau, opteaza pentru un parchet din lemn deschis la culoare - acesta este durabil si nu se demodeaza, iar daca, la un moment dat, vei dori sa schimbi modul de amenajare al dormitorului, poti sa pastrezi acelasi parchet si sa modifici mobilierul si obiectele decorative;
  • Cat despre pereti, poti sa folosesti nuanta bej drept culoare de baza (idei design pereti dormitor clasic) - iar daca iti doresti sa obtii un efect mai deosebit, decoreaza un perete cu ajutorul unui tapet cu imprimeu floral sau intr-o combinatie de linii drepte si arcuite, scoase in relief; 
  • Pe pereti se pot monta elemente decorative precum tablouri in ulei in rama aurita, cu peisaje linistitoare (un lac, o pajiste cu flori, o padure); acestea sunt doar cateva idei de decorare a peretilor dormitorului clasic (amenajare perete dormitor clasic);
  • Tavanele sunt inalte, pentru a crea o senzatie de spatiu si aerisire; 
  • Grinzile din lemn masiv sunt discrete sau, uneori, vopsite intr-o nuanta diferita fata de pereti;
  • Structurile ornate completeaza finisajul clasic (tavanul poate fi si el ornamentat suplimentar, ca idee tavan dormitor clasic). 

Mobilierul dormitorului clasic 

Mobilierul joaca si el un rol important, intr-un dormitor clasic. De exemplu, cum am mentionat anterior, paturile sunt unele dintre piesele centrale. Astfel, poti aseza patul in mijlocul incaperii, astfel incat partea stanga si partea dreapta a incaperii sa fie simetrice, iar apoi, amplaseaza doua noptiere identice de o parte si de alta a patului. 

Se recomanda un pat tapitat, pe cadru solid din lemn, cu sau fara baldachin si perne decorative, pentru o atmosfera romantica. Saltelele se recomanda a fi ample, din spuma sau alt material asemanator.

👉 Alege o tablie in stil clasic pentru patul tau si obtine accentul de care ai nevoie in designul ales.

Noptierele sunt asortate ca stil cu patul. Pot fi din lemn nobil (nuc, mahon, stejar), cu sertare si manere metalice ornate. Se poate opta si pentru o varianta cu blat din marmura, pentru un contrast placut.

Pe peretele din fata patului, poti sa amplasezi comoda pentru televizor sau un sifonier (in cazul in care nu ai deja un spatiu separat pentru dressing). Din punctul de vedere al paletei de culori, poti sa optezi, de exemplu, pentru un mobilier crem cu accente aurii, pentru a obtine un aspect clasic general.

👉 Descopera comoda pentru TV potrivita stilului clasic si integreaz-o armonios in restul camerei.

Dulapurile sunt piese de tip „statement”, inalte, amplasate central sau in nise. Usile pot fi glisante, cu rafturi si sertare spatioase in interior. Sunt ideale cele cu un finisaj din lemn masiv.

Oglinda dressingului are adesea o rama ornamentala, posibil aurita. In fata ei se poate afla un scaun tapitat, confortabil. Aici se poate pozitiona si o masuta de machiaj, unde se pastreaza bijuteriile si accesoriile tip palete si pensule. 

Amenajarea ferestrelor

Ferestrele joaca un rol important in crearea atmosferei dorite. Desi ele, per se, nu sunt un element care sa iasa in evidenta, accesoriile corespunzatoare acestora sunt cele care pot evidentia elementele specifice stilului clasic.

Perdelele lungi, ample, din catifea sau matase, in tonuri naturale precum albul, cremul sau bejul, creeaza intimitatea specifica acestui stil.

Peste perdele se instaleaza draperii mai groase, cu tesaturi plisate sau brodate, pentru un aspect cat mai clasic. Acestea izoleaza fonic dormitorul si previn patrunderea luminii excesive, atunci cand aceasta nu este dorita.

Alege draperii cu o textura grea, din matase naturala sau catifea bej, cu una sau doua nuante mai inchise decat mobilierul. Acestea vor completa elegant orice decor clasic. Nu uita nici de amplasarea unui covor in centrul incaperii, care sa ofere simetrie si echilibru dormitorului tau.

Ca elemente decorative si functionale, se pot folosi jaluzele (idei decor dormitor clasic). Rafturile de pervaz pot fi placate cu lemn sau marmura, pentru un aspect cochet. Florile proaspete, amplasate pe pervaz, aduc un plus de prospetime.

Toate elementele textile, de la perdele pana la lenjeriile de pat, trebuie atent coordonate cromatic si ca stil, pentru un interior armonios.

Corpuri de iluminat si alte obiecte decorative

Iluminatul joaca un rol cheie in pastrarea unui ambient intim si cald. Lustra principala este un candelabru sau lampadar din cristal, cu brate discrete. Veiozele pentru citit pot avea abajur din material textil.

Sursele de lumina ambientala mai pot include lampadare, lampi de sare, pentru un efect romantic, candelabre cu lumanari parfumate, aplice de perete cu becuri calde.

In completarea iluminatului, accesoriile finale ofera ultimele detalii rafinate (ex: un ceas desteptator antic, pe noptiera, sau o oglinda rotunda, pe masa de toaleta).

Obiecte decorative precum vazele, avionul/masina de epoca in miniatura, ramele foto personalizate reprezinta un plus de detaliu. Florile proaspete in tonuri delicate (ex: trandafiri, crini, frezii) sunt asezate in vaze de cristal. Nu in ultimul rand, covoarele potrivite stilului clasic completeaza finisajele si atenueaza sunetele pasilor. 

Respectand toate aceste indicatii, toate elementele se armonizeaza intr-un design echilibrat, ce reprezinta perfect stilul de care apartin.

Dormitor mic si ingust. Dormitor matrimonial, mare

In timp ce dormitoarele mici pot parea dificil de amenajat si mobilat, exista numeroase solutii care te pot ajuta sa creezi un spatiu functional, confortabil si placut (plan dormitor). 

Indiferent ca ai unul din modelele de dormitoare mici de 10 mp, 12 mp sau chiar mai mic (microapartament) sau fix opusul, un dormitor incapator, cu pat matrimonial si mult spatiu in jur, important este sa alegi piese de mobilier adecvate, sa optezi pentru un decor adaptat tipului de dormitor (ex: minimalist pentru microapartament/amenajari dormitoare apartament mic) si sa folosesti trucuri vizuale menite sa mareasca spatiul, acolo unde este necesar, sau sa umple spatiul intr-un mod eficient.

Dormitoarele de dimensiuni reduse amenajate in stil clasic necesita solutii creative pentru a maximiza spatiul limitat, pe cand un dormitor matrimonial mai spatios ofera mai multa flexibilitate in alegerea mobilierului si a decorului. Astfel, fie ca este vorba de organizarea dormitorului, fie de renovarea acestuia sau, pur si simplu, de o improspatare, mai jos gasesti cateva idei:

Idei de amenajare dormitor ingust, mic

Mai jos, gasesti idei de amenajare dormitor mic, ingust (design interior dormitor mic/design camere mici, in general):

  • Se vor alege piese de mobilier mai compacte - paturi de o persoana sau pat de doua persoane ingust (pat pentru camera mica), noptiere inguste, dulapuri multifunctionale;
  • Spatiul de depozitare e limitat, necesitand solutii precum un pat suspendat, sertare sub pat, etajere pe pereti;
  • Decorul trebuie sa fie minim, functional - fara excese de textile, flori, obiecte decorative care sa aglomereze;
  • Iluminatul e bine sa fie difuz, cu mai multe surse discrete;
  • Oglinzile ajuta la cresterea artificiala a spatiului.


Idei de amenajare dormitor matrimonial mare

Mai jos, gasesti idei de amenajare dormitor matrimonial mare:

  • Mobilierul poate fi mai generos - paturi mari, noptiere, comoda, canapea, fotolii;
  • Spatiul de depozitare este mai extins - dulapuri dedicate depozitarii hainelor, pantofilor, altor accesorii; dressing separat, comoda;
  • Decorul poate include elemente mai impunatoare - oglinzi mari, candelabre, tablouri;
  • Textilele diverse sunt mai abundente - draperii ample, lenjerii deosebite, covor persan.

Decorul clasic necesita adaptari in functie de spatiul disponibil, insa principiile raman aceleasi - echilibru, eleganta discreta, nuante naturale.


Principii de amenajare dormitor ingust, mic

Cel mai probabil, deja te-ai familiarizat cu principiile amenajarii sau renovarii unui dormitor in stil clasic. Mai departe, iata doua exemple concrete de amenajare: mai intai, a unui dormitor mic, ingust (camera ideala pentru copii, tineret) si, apoi, a unui dormitor matrimonial mare (pentru cupluri, familii mari).


Reguli de baza in amenajarea unui dormitor ingust

Pentru un dormitor de dimensiuni reduse, exista cateva reguli esentiale de amenajare si decorare, care te vor ajuta sa profiti la maximum de spatiul disponibil:

  • Alege un mobilier compact, de dimensiuni reduse - de electie sunt paturile inguste, noptierele cu sertare supraetajate, dulapurile inalte cu usi glisante; evita, in acest caz, mobilierul masiv (aranjament dormitor mic); 
  • Monteaza piesele de mobilier pe roti, pentru a le muta si rearanja usor, atunci cand este nevoie; 
  • Opteaza pentru un pat suspendat (fara picioare), astfel incat sa poti folosi spatiul de sub pat pentru depozitare;
  • Foloseste mobilier multifunctional - canapele extensibile, mese pliante, scaune care se pot folosi si ca suport pentru alte elemente din dormitor (aranjarea mobilei in dormitor pentru un plus de functionalitate);
  • Renunta la mobilierul in plus si adopta un stil minimalist - elimina ceea ce nu este esential pentru un dormitor;
  • Amplaseaza mobilierul pe pereti, nu in mijlocul camerei si, totodata, lasa suficient spatiu pentru circulatie;
  • Ilumineaza inteligent camera - oglinzi mari pentru iluzia de spatiu, aplice pe pereti pentru distributia uniforma, difuza a luminii.

Respectand aceste reguli cheie in amenajarea si decorarea unui dormitor ingust, vei reusi sa obtii un spatiu modern, aerisit si perfect functional, fara a simti lipsa metrilor patrati (idei design interior dormitoare camere mici).


Alegerea mobilierului pentru un dormitor mic, ingust

Mobilierul joaca un rol esential in amenajarea cu succes a unui dormitor de dimensiuni reduse. Iata cateva idei de mobila dormitor mic, ce te vor ajuta sa alegi piesele potrivite:

  • Paturi inguste (acolo unde este posibil); alternativ, canapele extensibile sau paturi rabatabile multifunctionale;
  • Noptiere mici, preferabil cu 2-3 sertare supraetajate, pentru organizarea lucrurilor din interior; 
  • Dulapuri inalte (pana la tavan) cu usi glisante sau cu oglinda, care economisesc spatiul;
  • Mese si birouri pliabile sau rabatabile (pentru atunci cand nu sunt folosite);
  • Scaune usor de pliat si de depozitat in dulap (pentru atunci cand nu sunt folosite);
  • Rafturi de perete, pentru depozitare si organizare pe verticala;
  • Mobilier pe roti, care permite mutarea rapida, atunci cand este nevoie - paturi, mese, scaune;
  • Opteaza pentru piese din lemn, metal sau plastic, usoare si compacte si evita materialele grele, precum piatra sau marmura;
  • Alege culori deschise, care confera senzatia de spatiu  (albul, bejul, cremul, maro deschis, gri deschis); 
  • Integreaza mobilierul intr-un concept unic, minimalist.

In cazul unui dormitor mic, este preferabil sa gandesti in functie de functionalitate fiecare piesa si, pe cat posibil, sa renunti la decoruri care ocupa spatiul de lucru si care nu iti aduc un beneficiu sau o adevarata incantare.  


Cum organizezi un dormitor ingust si mic

O buna organizare a spatiului este esentiala, pentru un dormitor de mici dimensiuni. Mai jos, vei gasi cateva idei practice, care te vor ajuta:

  • Monteaza rafturi sau suporturi pe pereti, pentru a folosi spatiul vertical - rafturi deschise, pentru carti si decoratiuni, organizatoare tip cuiere, pentru accesorii;
  • Sub pat, poti amplasa cutii pentru depozitare haine, incaltaminte, lenjerie intima, precum si alte accesorii; astfel, le poti accesa usor, atunci cand ai nevoie si, in restul timpului, nu vor ocupa spatiu;
  • In sertarele de care dispui, este o idee buna sa grupezi si sa organizezi pe categorii - sertar pentru lenjerie, sertar pentru pantaloni; pentru a maximiza spatiul, foloseste separatoare, cutii si alte organizatoare interioare;
  • Monteaza agatatori multifunctionale pe interiorul usilor de dulap, pentru a putea pune hainele de casa, halatul si alte articole vestimentare pe care nu vrei sa le pozitionezi pe rafturi;
  • In locul unei masute de toaleta clasice, poti alege una suspendata pe perete (fara picioare), cu rafturi pentru depozitare de produse;
  • Pentru un plus de decor si creativitate, foloseste perne decorative, care se pot indeparta usor, atunci cand ai nevoie de mai mult spatiu in pat;
  • Amplaseaza mai multe oglinzi in unghiuri diferite, pentru senzatia de spatiu.

Daca vrei sa organziezi un dormitor de dimensiuni mici, orienteaza-te catre optimizarea fiecarui colt si a fiecarei suprafete disponibile (mobila dormitor mic pe colt/mobila dormitor apartament mic si ingust, de bloc). In acest fel, vei obtine un dormitor de dimensiuni mici suficient de confortabil, atragator, cu o atmosfera placuta, totul in limitele stilului clasic.


Cum decorezi creativ un dormitor mic, ingust

Decorarea creativa este cheia pentru a obtine un dormitor confortabil chiar si atunci cand dispui de spatii restranse. Iata cateva idei inspirate, care te vor ghida in acest proces:

  • Alege culori deschise, luminoase - albul, bejul, cremul, maro deschis (design dormitor alb sau colorat); 
  • Daca folosesti tapet, asigura-te ca are motive discrete, verticale, care ofera senzatia unui tavan mai inalt; evita tapetul inchis la culoare sau cu modele mari, incarcate;
  • Decoratiunile este bine sa fie putine, dar alese cu bun-gust - doar cateva piese cheie bine gandite (vaza cu flori, ceas, lampa decorativa);
  • Oglinzile pot fi amplasate strategic atat pe perete, cat si pe usile de dulap;
  • Opteaza pentru tablouri cu peisaje, imagini aerisite, luminoase, care aduc un plus de deschidere camerei;
  • Covoarele, daca exista, sa fie mici, usor de plasat si inlaturat, nu voluminoase, care sa acopere toata suprafata;
  • In loc de lustre mari, opteaza pentru aplice discrete, distribuite uniform pe pereti;
  • Este de preferat ca toate textilele sa fie in tonuri naturale; 
  • Perdelele sa fie lungi, fluidizate, in culori deschise, pentru a imbina perfect cromatica intregii camere;
  • Plantele naturale sa fie de dimensiuni mici sau sa optezi pentru flori proaspete, intr-o vaza. 

Atentie la fiecare detaliu, pentru un echilibru armonios al intregului. Ca regula generala, evita aglomerarea si supraincarcarea spatiului, pentru confortul tau psihic si pentru obtinerea unei atmosfere linistitoare, specifice stilului clasic.


Cum alegi culorile potrivite pentru un dormitor mic, ingust

Culorile folosite in decorarea unui dormitor de dimensiuni reduse (decorare dormitor mic si ingust) joaca un rol important in perceptia spatiului. Iata cateva recomandari:

  • Opteaza pentru nuante deschise, calde, care reflecta lumina si confera senzatia de spatiu;
  • Evita culorile inchise precum albastrul, negrul, verde inchis, violet, care vor face camera si mai mica (exceptie fac detaliile ocazionale in nuante inchise);
  • Albul este cea mai buna alegere pentru un dormitor mic, deoarece emana lumina, curatenie si spatialitate; poate fi folosit pe pereti, mobilier, lenjerii de pat si perdele/draperii (amenajari dormitoare simple/amenajare dormitor alb);
  • Griul deschis, in nuante pudrate, este si el o optiune ideala pentru un dormitor de dimensiuni reduse, intrucat confera un aspect inedit si se potriveste cu restul paletei de culori;
  • Bejul in diferite nuante (de la cel caldut la cel asemanator lemnului) este un alt candidat excelent, dat fiind faptul ca se asorteaza cu majoritatea decorurilor;
  • Cremurile deschise, naturale, aduc un plus de caldura si intimitate spatiului; se pot combina armonios cu lemnul mobilierului;
  • Nuantele delicate de roz pudrat, bleu deschis, verde menta pot fi folosite cu succes pentru accente discrete (in special pentru elementele decorative de tip perne, lenjerie de pat, covoare);
  • Pentru mobilier, este recomandat lemnul (pin, brad, fag) in tonuri deschise - confera un contrast placut cu peretii;
  • Pentru ferestre, alege perdele in culori naturale, pastelate, care sa amplifice lumina naturala.

Alegerea atenta a culorilor in functie de dimensiunile si expunerea camerei creeaza senzatia de spatiu, chiar si intr-un dormitor mic (dormitoare decorate intr-un mod inteligent). Astfel, aplica aceste tehnici de cromatica pentru a obtine un dormitor mic si frumos amenajat, in stil clasic.


Principii de amenajare dormitor mare (cu pat matrimonial)

Un dormitor matrimonial spatios ofera multiple optiuni pentru amenajare si organizare, permitand crearea unor zone dedicate pentru somn, relaxare, dressing sau birou.

  1. Pentru inceput, alege un pat queen size sau king size, cu sau fara baldachin (in functie de dimensiunea camerei); plaseaza-l, ideal, in centrul peretelui principal, obtinand un spatiu confortabil de trecere in ambele parti (aranjare pat dormitor mare);
  2. De o parte si de alta a patului, opteaza pentru doua noptiere solide din lemn, cu 2-3 sertare si suprafata de lucru - sunt piese de mobilier ideale pentru lampa, ceas, carte sau chiar un pahar cu apa;
  3. In functie de dimensiunea dormitorului, in fata patului, amenajeaza o zona de relaxare, cu doua fotolii confortabile si o masuta pentru ceai sau cafea. 
  4. Poti adauga si un semineu, daca spatiul permite; aceasta zona este perfecta pentru lectura, conversatie sau, pur si simplu, pentru o binemeritata relaxare la final de zi;
  5. Pentru depozitare, monteaza un dulap generos sau un dressing separat, in functie de preferinte; asigura-te ca dressingul/dulapul ales include suficiente rafturi, sertare si cel putin o bara suport pentru umerase;
  6. Daca spatiul iti permite, amenajeaza un colt dedicat biroului, cu biblioteca, rafturi si spatiu de lucru ergonomic; pentru a respecta criteriile stilului clasic, poti opta pentru un birou din lemn masiv;
  7. Nu uita de textilele care dau viata camerei - alege draperii ample din matase ori catifea, in nuantele naturale mentionate anterior; poti completa cu draperii asortate sau contrastante;
  8. Lenjeriile de pat este bine sa fie din bumbac sau matase, intrucat confera un stil aparte si un plus de confort. 
  9. Covorul poate sa fie unul mare, principal, care completeaza perfect intreg ansamblul;
  10. Si in acest caz, oglinzile pot fi generoase; candelabrul central si alte piese de decor precum tablouri, ceasuri sau vaze completeaza cu stil amenajarea;
  11. Iluminatul abundent, dar difuz creeaza o atmosfera relaxanta. 

Asadar, un dormitor spatios permite cu usurinta amenajarea unor zone dedicate activitatilor specifice, de baza, precum somnul si relaxarea, dar si a celor optionale unui dormitor, precum lucrul la birou sau imbracatul si accesorizarea in fata unui dressing incapator. 

Cheia este sa pastrezi intotdeauna echilibrul si sa nu aglomerezi excesiv spatiul, chiar daca poate parea ca dispui de suficient. 

Imagini cu dormitoare mobilate


Creativitatea nu are limite, asa ca iti oferim cateva surse de inspiratie, ce te vor ajuta sa obtii un design clasic, care sa iti exprime personalitatea si stilul de viata. Descopera, mai jos, cateva imagini cu modele de dormitoare mobilate in stil clasic, din care sa te inspiri. 

Aceste poze cu dormitoare frumoase sau chiar superbe, clasice, de lux sau modeste, mici sau mari, te vor sprijini in alegerile pe care le vei face (modele de dormitoare pentru inspiratie).


Sursa foto: The Home



Articole similare