Perdele și draperii: cum faci alegerea potrivită?

Atunci când comanzi perdele și draperii online, primul și cel mai important lucru pe care este bine să îl ai în vedere este dimensiunea potrivită, iar mai apoi stilul și materialul din care acestea sunt fabricate. Descoperă în cele ce urmează criterii care te ajută să alegi lungimea perdelei, înălțimea acesteia, dar și câteva trucuri pentru perdele prea lungi.

Criterii de care să ții cont atunci când alegi lungimea perdelelor și draperiilor   

perdele albe   


Iată care sunt cele mai importante criterii după care să te ghidezi atunci când alegi lungimea perdelelor și a draperiilor:

  • materialul din care sunt confecționate;
  • numărul de falduri pe care le dorești.

Metoda de calcul pentru perdele și draperii este una foarte simplă care presupune doar folosirea unei rulete metalice cât mai precise.

În cazul perdelelor standard, metoda de calcul a lungimii este: 2,5 X lungimea galeriei/ șinei. De exemplu, dacă șina are o lungime de 2 metri, atunci perdeaua ar trebui să aibă o dimensiune de 5 metri.

În cazul perdelelor mai subțiri, pentru a asigura falduri bogate, metoda de calcul este: 3 X lungimea galeriei/ șinei. În acest caz, dacă șina are 2 metri, atunci perdeaua, fiind dintr-un material mai subțire, ar trebui să aibă 6 metri.

În cazul perdelelor mai groase, metoda de calcul este: 2 X lungimea galeriei/ șinei. Astfel, la o șină de 2 metri, perdeaua mai groasă ar trebui să aibă o lungime de 4 metri.

În ceea ce privește metoda de calcul pentru a afla lungimea potrivită a draperiilor, dimensiunea se calculează astfel: 2 X lungimea galeriei/ șinei. Ca și în cazul perdelelor mai groase, la o șină de 2 metri, draperia ar trebui să aibă o lungime de 4 metri. Nu uita însă că, în general, perdeaua este confecționată dintr-o parte întreagă de material, iar draperia din părți egale.

👉 Descoperă zeci de modele de perdele si draperii potrivite oricărui stil de amenajare!

Criterii de care să ții cont atunci când alegi înălțimea perdelelor și draperiilor

perdele lungi


Alegerea înălțimii perdelelor și draperiilor se face în funcție de sistemul de prindere. Din acest punct de vedere, putem întâlni 2 situații:

  • galeria montată pe tavan, tip șină. În acest caz, din înălțimea totală calculată din tavan și până la pardoseală, se scad 3 centimetri, iar dimensiunea rezultată reprezintă înălțimea totală pe care ar trebui să o aibă perdeaua și draperia. De exemplu, dacă înălțimea dintre tavan și pardoseală este de 3 metri, atunci perdeaua și draperia ar trebui să aibă o înălțime de 2 metri și 97 de centimetri.
  • galeria din lemn, montată pe perete. În acest caz, dacă perdeaua și draperia sunt montate pe inele, scade 4 centimetri din înălțimea dintre tavan și pardoseală pentru a obține dimensiunea ideală. Dacă, în schimb, acestea sunt montate pe rejansă, este suficient să scazi 3 centimetri pentru a obține dimensiunea optimă pentru perdea și draperie.

În camera de dormitor sunt recomandate perdele și draperii care să atingă podeaua, iar în camera de living, atunci când vorbim de un design tradițional, ar trebui să existe minimum 1 cm între perdea/ draperie și pardoseală.

👉 Descoperă perdeaua alba cu nuanțe de argintiu, potrivită pentru locuința ta modernă!

Reguli perdele: la ce distanță se pun călăreții la perdea

Atunci când alegi șina ca sistem de prindere a perdelelor și draperiilor trebuie să ai în vedere și la ce distanță se pun călăreții la perdea. În general, atât în cazul perdelelor, cât și al draperiilor, călăreții se pun la o distanță de 5 centimetri, însă tu poți să ajustezi această distanță în funcție de preferințele tale. Dacă îți dorești falduri mai dese, poți să pui călăreții la distanță mai mică unii față de alții, iar dacă îți dorești falduri mai rare, poți să poziționezi călăreții la distanță mai mare unii de alții. Aceasta regulă este valabila pentru orice incapere, de la dormitor si pana la living. Descopera si alte sfaturi si idei de design pentru amenajare living!

Trucuri pentru perdele prea lungi

perdele pentru living

Atunci când consideri că perdelele sunt prea lungi, poți să apelezi la câteva trucuri pentru perdele lungi care să salveze situația. Iată de ce ai nevoie pentru primul truc:

  • ace de cusut;
  • bolduri;
  • ață de culoare potrivită;
  • marker sau creion;
  • ruletă pentru croitorie;
  • foarfece;
  • fier de călcat;
  • masă de călcat.

Primul pas este să identifici lungimea exactă a perdelei și să fixezi acele în țesătură pentru a marca lungimea materialului și, totodată, pentru a vedea exact cât anume din perdea trebuie să tai. Mai apoi, folosește o ruletă pentru croitorie pentru a te asigura că acele (boldurile) sunt aliniate și marchează punctele de referință cu ajutorul unui marker. 

În următorul pas trebuie să pliezi uniform materialul de-a lungul liniei trasate și să calci încet și ferm cu ajutorul fierului de călcat pentru a fixa pliul tivului. După ce ai terminat de călcat, poți coase noul tiv, conform dimensiunilor dorite. În acest ultim pas poți să folosești fie ace de cusut și să coși manual, fie poți folosi mașina de cusut.

Un alt truc pentru perdelele prea lungi este să le încorporezi în designul casei cu lungimea pe care o au. În prezent, în ceea ce privește o amenajare modernă, sunt preferate textilele deosebit de lungi, care atârnă pe podea. În general, adepții acestui stil, la distanța dintre galerie și pardoseală, adaugă 20-25 de centimetri de material pentru a obține dimensiunea optimă pentru perdea și draperie. Având în vedere acest lucru, poți să aranjezi și tu perdelele astfel încât să obții un stil modern de amenajare.

Cum măsori perdelele scurte, până la pervazul ferestrei sau până la calorifer

Acum că am stabilit dimensiunile perdelelor și draperiilor pentru dormitor sau living, iată și care este modalitatea prin care poți să măsori dimensiunile unor perdele potrivite pentru bucătării. Pentru stabilirea lungimii potrivite a perdelelor pentru bucătărie, se poate folosi metoda prezentată anterior pentru perdelele subțiri. Astfel, dimensiunea unei perdele pentru bucătărie ar trebui să fie 3 x lungimea galeriei. 

În ceea ce privește înălțimea perdelelor pentru bucătărie, poți să iei ca punct de plecare înălțimea cuprinsă între pervaz și galerie. Scade 3 centimetri din această dimensiune și vei obține înălțimea potrivită pentru perdeaua din bucătărie.

Cu ce asortăm perdelele și draperiile. Criterii de care să ții cont

Iată câteva criterii de care să ții cont atunci când alegi perdelele și draperiile potrivite pentru locuința ta:

  • orientarea camerei. O cameră orientată spre nord va duce lipsă de lumină naturală, de aceea, pentru o încăpere cât mai luminoasă, evită să folosești draperii din textile grele, de nuanțe închise;
  • înălțimea camerei. Pentru a oferi iluzia unei camere înalte, poți folosi perdele cu un imprimeu în dungi verticale.
  • stilul de amenajare. În funcție de stilul pe care îl preferi pentru amenajarea unei camere, poți alege între diferite culori și texturi ale draperiilor și perdelelor. De exemplu, pentru amenajarea locuinței tale în stil modern, poți să alegi țesături precum poliester, organza, acrilic, bumbac sau mătase, în timp ce pentru stilul clasic poți să folosești voal, organza, tafta sau catifea.

👉 Descoperă o draperie alba din bumbac si in pe care o poți asorta cu ușurință oricărui stil de amenajare!

Cu ce asortăm draperiile în dormitor

Atunci când îți dorești o amenajare unitară a dormitorului, poți să te folosești de câteva trucuri pentru a asorta draperiile în dormitor. Astfel, poți asorta draperiile cu:

  • nuanța pereților;
  • modelul de tapet;
  • culoarea mobilei;
  • tablouri sau diferite obiecte de decor.

Cu ce asortăm draperiile în camera de zi

În ceea ce privește camera de zi, poți să folosești aceleași trucuri pentru asortarea draperiilor, însă aici te poți bucura de o mai multă libertate de design. În cazul în care pentru decorarea camerei de zi ai folosit o paletă de culori calde, poți să alegi draperii care să reprezinte o pată de culoare în cameră. De asemenea, dacă îți dorești și aici un aspect unitar, poți să asortezi draperiile in functie de canapea, covor sau mocheta.


Indiferent de stilul pe care îl preferi pentru amenajarea casei tale, cu siguranță alegerea unor perdele și draperii potrivite va contribui la un design deosebit ce va fi apreciat de toți cei care îți trec pragul!

Articole similare